Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ NOVARTIS ΣΕ ΑΠΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ


Φωτογραφία του χρήστη JUNGLE-Report.

Μια φορά και ένα καιρό υπήρχαν 2 φαρμακευτικές ουσίες, η Μπεβασιζουμάμπη (Avastin) και η Ρανιμπιζουμάμπη (Lucentis).

Οι δύο αυτές όμοιες ουσίες που κατασκευάστηκαν από το ίδιο εργαστήριο, καταπολεμούν μία ασθένεια των ματιών που ονομάζεται "εκφύλιση της ωχράς κηλίδας"
Η πρώτη ουσία αγοράστηκε από την εταιρία Roche το 2005 και κυκλοφορεί ως Avastin με τιμή 35 ευρώ(ανά δόση) και η δεύτερη αγοράστηκε από την εταιρία Novartis το 2007 και κυκλοφορεί ως Lucentis με τιμή 743 ευρώ!
Θα σκεφτεί κανείς πως για να έχουν τόσο μεγάλη διαφορά στην τιμή, το ακριβό φάρμακο θα είναι και καλύτερο.
Αμ δε!
Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που έγιναν σε 2 ομάδες ασθενών,τα 2 φάρμακα είχαν τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα στη θεραπεία!
Αλλά και στην δημοσιευμένη μελέτη CATT έγινε σύγκριση και διαπιστώθηκε ότι μετά από 12 μήνες θεραπείας, οι 2 ουσίες είχαν ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα.
(Συμπέρασμα που ενόχλησε την Novartis η οποία ξεκίνησε εκστρατεία για το αντίθετο.)
Στην Ελλάδα όλο ..τυχαία κυκλοφορούσε ουσιαστικά μόνο το ακριβό φάρμακο της Novartis για την συγκεκριμένη ασθένεια...
(Η ίδια η Roche περιόριζε τεχνηέντως το Avasin για χημειοθεραπείες, παχέος εντέρου κλπ, και αργότερα το πουλούσε σε τιμή πολλαπλάσια από ότι το πουλούσε στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα πολλοί να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ και να αγοράζουν το φάρμακο από εκεί..)
Το κόστος καλύπτεται έως και 100% από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία είναι γνωστά για την οικονομική τους ευρωστία...
Η υπόθεση βρωμάει από μακριά ότι υπήρχε πολιτική κάλυψη στις μονοπωλιακές τακτικές της εταιρίας, μένει μόνο να αποδειχθεί και δικαστικά...
Αν αναρωτηθείτε, η Roche που είχε τα δικαιώματα για το φτηνό φάρμακο γιατί δεν προώθησε το προϊόν της απέναντι στην ανταγωνίστρια εταιρία;
Η απάντηση είναι απλή, η Novartis έχει αγοράσει το 30% της Roche, και έτσι η Roche βγάζει περισσότερα κέρδη από το ποσοστό της στην Novartis, από ότι αν πουλά το δικό της φάρμακο!
Το κόλπο το εφάρμοσαν σχεδόν σε όλες τις χώρες και με διαφορετικά φάρμακα.
Το 2014 στην Γαλλία, η ANSM, η υπηρεσία δλδ για την ασφάλεια των φαρμάκων, έστειλε επιστολή στην Roche ζητώντας την κυκλοφορία του φτηνού Avastin στην Γαλλική αγορά, με την εταιρία να τους απαντά αρνητικά και να τους αντιπροτείνει το ακριβό φάρμακο του ανταγωνιστή τους!
Έτσι έσκασε το σκάνδαλο στην Γαλλία, όπου η Γαλλική υπηρεσία τελικά απελευθέρωσε την κυκλοφορία και του φτηνού φαρμάκου.
Το ίδιο κόλπο με τα δύο φάρμακα έκαναν και στην γειτονική μας Ιταλία, όπου το Ιταλικό κράτος του επέβαλε πρόστιμο 182 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι εταιρίες προσέφυγαν στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια όπου και έχασαν..
Στις ΗΠΑ δωροδοκούσε αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες για να αυξάνει τις πωλήσεις της.
Στο δικαστήριο το 2010, η Novartis αποδέχτηκε την ένοχη της και δεσμεύτηκε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 422,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 2015, 40 πολιτείες των ΗΠΑ μήνυσαν ξανά τη Novartis, αυτή την φορά για δωροδοκία γιατρών με εκατομμύρια δολάρια.
Μετά από συμβιβασμό η Νοvartis κλήθηκε να καταβάλει 390 εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο.
Στη Κίνα έκανε δώρα ταξίδια σε γιατρούς, (σας θυμίζει κάτι;)
Στην Νότιο Κορέα της επιβλήθηκε πρόστιμο 49 εκατομμυρίων για χρηματισμό γιατρών.
Στην Ιαπωνία η Novartis κατηγορήθηκε ότι είχε εξαγοράσει μία ομάδα ερευνητών για να νοθεύσουν τα αποτελέσματα κλινικών ερευνών.
Στην Ινδία η Novartis βρέθηκε σε πολύχρονη δικαστική διαμάχη με το δημόσιο λόγω της υπερβολικής τιμολόγησης αντικαρκινικού φαρμάκου, όπου στο τέλος έχασε την δίκη.
Ενώ λοιπόν σε όλο τον κόσμο η Novartis χάνει το ένα δικαστήριο μετά το άλλο,εμείς εδώ στην Ελλάδα ως λάρτζ λαός που είμαστε, όχι μόνο πληρώναμε τα πανάκριβα φάρμακα που η Novartis μας πουλούσε μονοπωλιακά, αλλά την βραβεύαμε κιόλας.
Το 2015, η Novartis τιμήθηκε με το “Diamonds of the Greek Economy 2015”!
Πρόκειται για διάκριση ως η κορυφαία φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα...
SXY