Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

ΝΗΣΤΕΙΑ, ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΞΑΓΝΙΣΜΟΥ




Όταν τρώτε, ο οργανισμός σας απορροφά τα στοιχεία που του είναι χρήσιμα και προσπαθεί να απαλλαγεί από εκείνα που του είναι ξένα ή βλαβερά.
Αλλά ο οργανισμός δεν είναι πάντοτε σε θέση να κάνει αυτή τη διάκριση, είτε γιατί τον έχετε παραφορτώσει, είτε γιατί η απορροφηθείσα τροφή περιέχει πολλές «ακαθαρσίες». Τότε, τα κατάλοιπα συσσωρεύονται στα διάφορα όργανα και περισσότερο, τα έντερα είναι εκείνα που παραφορτώνονται.

Ακόμα και η καθαρή τροφή αφήνει μέσα μας κατάλοιπα, γι΄αυτό είναι καλό πότε πότε να νηστεύετε, για να επιτρέψετε στον οργανισμό να κάνει την αναγκαία εργασία του καθαρισμού. Άλλωστε, η νηστεία είναι μια μέθοδος που μας τη διδάσκει η φύση. Παρατηρήστε τα ζώα όταν αρρωσταίνουν, από ένστικτο αρχίζουν και νηστεύουν, κρύβονται κάπου, βρίσκουν το χορτάρι που θα τα «καθαρίσει», και γίνονται καλά.

Όταν βλέπετε σκόνη μαζεμένη επάνω στα έπιπλα του σπιτιού σας, ξέρετε ότι πρέπει να τη βγάλετε. Δεν θέλετε όμως να καταλάβετε ότι ο δικός σας οργανισμός πρέπει να «καθαριστεί» τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και ότι τα εκατομμύρια των εργατών, που είναι τα κύτταρα του σώματός σας, έχουν ανάγκη να ξεκουραστούν. Ορισμένες αρρώστιες εκδηλώνονται με πυρετό, με τα μάτια να δακρύζουν, τη μύτη να τρέχει, το δέρμα να σκεπάζεται από μικρές κοκκινίλες, όλα αυτά είναι ένας καθαρισμός. Αφού δεν θέλετε να καθαριστείτε από μόνοι σας αναλαμβάνουν τα όργανά σας υποχρεωτικά να κάνουν την εργασία στη θέση σας.

Το να νηστεύει κανείς είναι μια σωτήρια συνήθεια, και θα ήταν καλό, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, καθένας να μπορεί να νηστεύει κάθε εβδομάδα επί είκοσι τέσσερις ώρες, συγκεντρωμένος ιδιαίτερα σε μια πνευματική εργασία, να ενώνεται με τις φωτεινές οντότητες, να διαλέγει μια μουσική και να διαβάζει κάτι που να εμπνέει, να καθαρίζει, να εξαγνίζει τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του. Αυτοί που υποβάλλονται σ΄αυτή την πειθαρχία της νηστείας, διαπιστώνουν, ύστερα από λίγο καιρό, ότι τα κατάλοιπα που ο οργανισμός αποβάλλει από τους φυσικούς δρόμους, χάνουν την οσμή τους.

Υποθέστε ότι είμαι γιατρός, και ακούστε με χωρίς να ενοχληθείτε με τα λόγια μου. Αν παρατηρήσετε ότι η οσμή των κατάλοιπων που αποβάλλετε καθώς και η οσμή του ιδρώτα σας γίνονται πολύ δυνατές και μάλιστα δυσάρεστες, να ξέρετε ότι είναι ένα σημάδι ότι είστε άρρωστος φυσικά ή ψυχικά. Θα πείτε ότι αυτές οι οσμές εξαρτώνται μοναδικά από το είδος των τροφών που φάγατε την ημέρα εκείνη. Όχι, και μάλιστα παρατηρήστε τον εαυτό σας: αν κατά τη διάρκεια λίγων ημερών είστε ανήσυχος, θυμωμένος ή ζηλιάρης, η οσμή σας αλλάζει. Όλα αντανακλώνται εκεί, στην οσμή του σώματος.

Μια νηστεία πολλών ημερών μπορεί επίσης να ωφελήσει, αλλά και εδώ ακόμα πρέπει να βρείτε τις κατάλληλες συνθήκες. Είναι καλύτερα να φροντίσετε να νηστέψετε, π.χ. στις διακοπές, τότε που είστε ελεύθεροι, για να μπορέσετε μόνο να διαβάζετε, να κάνετε τον περίπατό σας, να διαλογίζεστε, να προσεύχεστε, να ακούτε μουσική…

Επιπλέον, επειδή, όταν νηστεύει κανείς, ο αέρας αντικαθιστά την τροφή, είναι προτιμότερο να διαλέξετε ένα μέρος όπου θα μπορείτε ν΄αναπνέετε καθαρό αέρα.

Η Μαγική και Αλχημική έννοια της διατροφής Omraam Mikhael Aivanhov εκδόσεις Prosveta Hellas

Πηγή