Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

ΝΑ ΖΕΙΣ , ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ, ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ....


Αποτέλεσμα εικόνας για Victor Frankl

"Αν ένας άνθρωπος δεν έχει βρει κάτι για το οποίο θα πέθαινε, δεν αξίζει να ζει."Martin Luther King

Σχεδόν πριν 20 χρόνια πέθανε ενας γιγαντας ισως της συγχρονης κοινωνιας..Ο Victor Frankl ,ενας Ανθρωπος που προσδωσε Νοημα στο πόνο,στο μαρτυριο και στην αδικία μεσα απο το δικο του βασανιστηριο..

Αυτό που δίνει νόημα στη ζωή, δίνει νόημα και στο θάνατο...Ο σκοπός της ζωής είναι μια ζωή με σκοπό.Ο Βικτωρ Φρανκλ το βιωσε αυτο μεχρι το τελος..και στη ζωη αλλα και στο προσωπο του ιδιου του θανατου..Η ιατρική,η γνωση,ο κομπασμος και αλαζονεια που συνηθως συνοδευονται,εξανεμιστηκαν μεσα στο στρατοπεδο συγκεντρωσης οπου και φυλακιστηκε..ο ιδιος ειχε πει καποτε πως:

"Μπορούμε να ανακαλύψουμε το νόημα αυτής της ζωής με τρεις τρόπους: 1) Κάνοντας μια πράξη, 2) Γνωρίζοντας την αξία και 3) Υποφέροντας."

Από πού έρχομαι και πού πηγαίνω; Αυτό είναι το μεγάλο, ασύλληπτο ερώτημα, το ίδιο για όλους μας. Η επιστήμη δεν έχει απάντηση σ’ αυτό.Αυτό που πρέπει να μας ενοχλεί στη επιστήμη είναι ότι ποτέ δεν θα μας μάθει ούτε την αρχή του Κόσμου ούτε το λόγο της ύπαρξης των όντων ούτε τον προορισμό τους.Το νόημα της ζωής είναι να τα ρισκάρεις όλα για την αγάπη.Η αγάπη είναι το αληθινό μας πεπρωμένο. Δεν θα βρούμε το νόημα της ζωής μόνοι μας, θα το βρούμε με έναν άλλον.

Είμαστε εδώ στη Γη για να κάνουμε το καλό στους άλλους. Για ποιο λόγο είναι οι άλλοι εδώ, δεν ξέρω.Η ζωή δεν είναι να έχεις και να αποκτάς αλλά να είσαι και να γίνεσαι...ετσι ωστε ...Να είμαστε αυτό που είμαστε και να γίνουμε αυτό που μπορούμε να γίνουμε, ισως να είναι ο μοναδικός σκοπός σ’ αυτήν τη ζωή.
"Μια φορά υπάρχουμε, δεν υπάρχει τρόπος να υπάρξουμε δυο φορές και μάλλον δεν θα υπάρξουμε ξανά ποτέ. Κι εσύ που δεν εξουσιάζεις το αύριο, αναβάλλεις τη χαρά. Και η ζωή πάει χαμένη με τις αναβολές και ο καθένας πεθαίνει απασχολημένος."Επίκουρος

Πριν βγαλουμε λοιπόν τους αλλους απο το "στρατοπέδο συγκεντρωσης" ..πολυ νωρίτερα απο την αφυπνιση των αλλων..ΕΜΕΙΣ οφειλουμε να παψουμε απο την οργη,θυμό,μίσος και αλαζονική εγωπάθεια,μνησίκακη υστεροφημία και απέλπιδα ματαιοδοξία..ισως τότε..να μας εχει δωθει το πραγματικο νοημα και αληθινή σημασια στη ζωή..
Ευχομαι να θυμομαστε και να ζουμε με τις αξιες και ιδανικά αυτων των γιγαντων που περπατησαν αναμεσα μας..και να μην ασχολουμαστε με το τι και πως θα "φαμε" υγειινα και σωστά..για αυτο φιλε μου καλε..μαλλον πιο δοκιμο θα ηταν για σενα και γαι μενα..

Να ζεις,να Μαθαινεις ,να Αγαπάς..

Να ειστε ολοι σας γεμάτοι καλοσυνη ,καρτερικότητα,ταπεινότητα και άδολη Αγάπη,

Με σεβασμο,

Κων/νος Μουρουτης