Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΧΛΩΡΙΝΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

paidia xrof55 5JPG


Η χλωρίνη σκοτώνει τα μικρόβια αλλά κάνει κακό στην υγεία των παιδιών, καταστέλλοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Occupational and Environmental Medicine, η έκθεση στην χλωρίνη, ακόμα και όταν αυτή είναι έμμεση, αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης λοίμωξης στα παιδιά.

Οι ερευνητές λένε ότι πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω το θέμα καθώς άλλες έρευνες στο παρελθόν έχουν συνδέσει τα προϊόντα καθαρισμού με αναπνευστικά προβλήματα, αύξηση φλεγμονών και άσθμα. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 βρήκε ότι η συχνή χρήση οικιακών προϊόντων καθαρισμού, όπως η χλωρίνη, αυξάνει τον κίνδυνο για άσθμα.

Καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η Λίντια Κάζας του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν στο Βέλγιο και οι συνεργάτες της, μελέτησαν τις επιπτώσεις της χλωρίνης σε περισσότερα από 9.000 παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και την Ισπανία.

Η χρήση της χλωρίνης ως καθαριστικού είναι συχνή σε ορισμένες χώρες (72% των νοικοκυριών στην Ισπανία) και αραιή σε άλλες (7% στην Φινλανδία). Όλα τα ισπανικά σχολεία χρησιμοποιούν χλωρίνη, ενώ αντίθετα ούτε ένα φινλανδικό σχολείο δεν τη χρησιμοποιεί. Άλλες χώρες είναι στη μέση (π.χ. 57% των νοικοκυριών και 11% των σχολείων στην Ολλανδία).

Οι γονείς των παιδιών απάντησαν σε ερωτηματολόγια για τη συχνότητα των λοιμώξεων στα παιδιά τους (γρίπη, βρογχίτιδα, ωτίτιδα, πνευμονία, ιγμορίτιδα, αμυγδαλίτιδα κ.α.), καθώς και για το πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν τη χλωρίνη για να καθαρίσουν το σπίτι τους.

Διαπιστώθηκε πως όσο περισσότερο ένα παιδί εκτίθεται στη χλωρίνη, τόσο συχνότερα εκδηλώνει κάποια λοίμωξη, ιδίως γρίπη και αμυγδαλίτιδα (20% και 35%, αντίστοιχα).

Ο κίνδυνος οποιασδήποτε λοίμωξης ήταν αυξημένος 18% για τα παιδιά που οι γονείς τους χρησιμοποιούσαν συστηματικά χλωρίνη. Η χώρα με τις λιγότερες παιδικές λοιμώξεις ήταν η Φινλανδία, όπου γίνεται και η μικρότερη χρήση της.

Πιστεύεται ότι  κατά τη διαδικασία του καθαρισμού, η χλωρίνη εισχωρεί ως πτητική χημική ουσία στον οργανισμό μέσω των πνευμόνων, πυροδοτώντας φλεγμονές και καταστέλλοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγή