Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ..

Αποτέλεσμα εικόνας για πανελληνιες εξετασεις αποτελεσματα

Εφιάλτης αποτυχίας ή εφαλτήριο για νέες επιλογές;
Ως παιδαγωγός, υπέρμαχος του «άνω θρώσκω» και των υψηλών αξιών, αλλά και άνθρωπος που στέκεται κοντά στους νέους, έλαβα πολλά μηνύματα από μαθητές που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Κάποιοι πέτυχαν την είσοδό τους σε πανεπιστήμια της αρεσκείας τους και είναι τρισευτυχισμένοι με το αποτέλεσμα. Οι κόποι τους ανταμείφθηκαν, καθώς κατάφεραν να διαψεύσουν όλα τα «δε μπορώ», «δε γίνεται».

Με τις συνήθειες και το πλάνο δράσης τους άγγιξαν το στόχο με μεγάλη επιτυχία. Παρόλ’ αυτά, δεν επαναπαύονται στις δάφνες τους, προχωρούν ακάθεκτοι προς τον επόμενο. Μπράβο!
Για σένα όμως που μου είπες οτι μας απογοήτευσες και ότι έβαλες τα δυνατά σου, αλλά είσαι άχρηστος και απέτυχες...
Βαριές λέξεις χρησιμοποιείς.
Εσύ επιλέγεις τι είναι επιτυχία και τι όχι. Έχεις τη δύναμη του μυαλού και της γλώσας.
Πώς ακριβώς κάνεις τον εαυτό σου να αισθάνεται με αυτό που λες;
Με ποια κριτήρια κρίνεις τον εαυτό σου άχρηστο;
Ποιος το λέει? Νομίζεις αυτούς δεν τους έχει αγγίξει ποτέ μια αποτυχημένη προπάθεια?
Ξέρεις πόσες ακόμα «εξετάσεις » θα δώσεις στη ζωή σου;
Τι σε κάνει να πιστεύεις οτι το πανεπιστήμιο είναι η μόνη επιτυχούσα οδός;
Τι σε κινητοποιεί προς το επόμενο βήμα της εξέλιξής σου;
Σώπασε, λοιπόν, αυτή τη φωνούλα που έχεις μέσα σου( monkey chat..), γιατί το μυαλό σου είναι αυτό που σε κάνει καλά, αλλά και αυτό που σε αρρωσταίνει.
Είσαι ένα τέλειο πλάσμα του Θεού, που έχει αδυναμίες και δυνατότητες. Έχεις το χιούμορ, το θάρρος και την επιμονή να σηκωθείς ξανά και ξανά και να δημιουργήσεις.
Όταν ένα βρέφος μαθαίνει να περπατά, έχει πέσει άπειρες φορές. Δε λέει, είμαι άχρηστος, δε τα κατάφερα. Εξάλλου, αυτό που μετράει δεν είναι πόσες φορές θα πέσεις αλλά πόσες θα σηκωθείς, να συνεχίσεις να προσπαθείς μέχρι να πετύχεις το στόχο σου.
Δεν υπάρχει καν αποτυχία!
Υπάρχουν μόνο αποτελέσματα που τα χρησιμοποιούμε σαν μια θαυμάσια ευκαιρία ανατροφοδότησης, να κάνουμε τις διορθώσεις και να προσανατολίσουμε τη δράση μας.
Σκέψου τι θέλεις να πετύχεις, πως θέλεις να νιώθεις, ποιος θέλεις να είσαι και γέμισε τη ζωή με νόημα. Τη δική σου ζωή. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση, η μεγαλύτερη μάχη που έχεις να δώσεις. Το γνώθι σαυτόν.
Ο τελικός στόχος είναι ο πλούτος της γνώσης που θα αποκτήσεις, οι νέες δεξιότητες που θα μάθεις , η χαρτογράφηση του ίδιου σου του εαυτού και η αναγνώριση των αξιών και των ονείρων σου.
Στην έκθεση ενός μικρού μαθητή με θέμα «τα θαύματα του κόσμου» και έχοντας να διαλέξει ανάμεσα σε τόσα υπέροχα, κατέληξε στα εξής:
«Να βλέπεις, να ακούς, να μυρίζεις, να γεύεσαι, να αγγίζεις, να αισθάνεσαι, να χαίρεσαι.»
Τα έχεις όλα!
Τι σε εμποδίζει;
Ποιος;
Κανείς!
Ρώτα, μάθε, ψάξε! Αφουγκράσου τις ανάγκες σου και τη κοινωνία. Άσε πίσω σου τις απογοητεύσεις, τους τοξικούς ανθρώπους και την αρνητικότητα. Έχεις όλο το μέλλον μπροστά σου να ορίσεις τον δρόμο σου. Μια άτυχη στιγμή δεν σε καθορίζει.
Ακόμα κι αν παρακάμψεις σε άλλα μονοπάτια, παίρνοντας λάθος επιλογές, πάλι στο δρόμο σου θα βγεις.
Στην Ιθάκη σου, με σοφία και πληρότητα.
Με αγάπη
Έφη Χρήστου
Καθηγήτρια αγγλικών, Coaching in Leadership
Ειδική Συνεργάτης της Δημοτικής Συμμαχίας Πολιτών Περιστερίου
« Δύναμη Προοπτικής»