Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

ΠΑΡΑΚΕΤΑΜΟΛΗ : ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΣΘΜΑΤΟΣ...




Προσεκτικοί πρέπει να είναι οι γονείς όταν δίνουν στα παιδιά τους αναλγητικά και αντιπυρετικά φάρµακα, συνιστούν οι επιστήµονες, καθώς η παρακεταµόλη µπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εµφάνισης άσθµατος κατά την παιδική ηλικία.


Πριν από δύο χρόνια, µία ερευνητική οµάδα µε έδρα τη Νέα Ζηλανδία προειδοποιούσε τους γονείς πως η παρακεταµόλη (Depon, Panadol, Dolal, Apotel) µπορεί να ευθύνεται για το άσθµα στα παιδιά. Στο συµπέρασµα αυτό κατέληξαν τότε οι επιστήµονες αναλύοντας το ιατρικό ιστορικό 200.000 παιδιών σε 31 χώρες. Αλλες µελέτες συνδέουν την παρακεταµόλη και µε το έκζεµα ή άλλες αλλεργικές αντιδράσεις.

Απουσία άλλου αποτελεσµατικού αναλγητικού και προκειµένου να µη δηµιουργηθεί πανικός στους γονείς, λίγο µετά τη δηµοσίευση της έρευνας στην Ιατρική Επιθεώρηση «Lancet» η βρετανική Ρυθµιστική Υπηρεσία Φαρµάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) απαγόρευσε την έκδοση. «Η παρακεταµόλη παραµένει µια ασφαλής και αποτελεσµατική επιλογή αναλγητικού για τα παιδιά», διαβεβαίωνε τότε.

Ωστόσο, παρατηρεί η «Ιντιπέντεντ», τα τελευταία δέκα χρόνια περισσότερες από 100 ιατρικές µελέτες κάνουν λόγο για πιθανή σύνδεση της παρακεταµόλης µε την εµφάνιση άσθµατος.

Φέτος, γιατροί από τη Νέα Υόρκη εξέτασαν 300 παιδιά και κατέληξαν στο συµπέρασµα πως όσο πιο συχνά έπαιρνε η µητέρα αναλγητικά κατά την εγκυµοσύνη τόσο µεγαλύτερες ήταν οι πιθανότητες το παιδί να παρουσιάσει άσθµα.

Επίσης, νεώτερη έρευνα διεθνών επιστηµόνων αποκάλυψε πως η παρατεταµένη χρήση παρακεταµόλης κατά την εγκυµοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο στα αγόρια να γεννηθούν µε κρυψορχία – διαταραχή στην ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων.

Πηγή: tanea.gr