Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

CHIA (SALVIA HISPANICA L)




Chia, σπόροι δύναμης και ενέργειας

Οι σπόροι Chia (Salvia hispanica L.) έλκουν την καταγωγή τους από το Μεξικό και στη γλώσσα των Μάγια «Chia» σημαίνει δύναμη. Για αιώνες ήταν μια από τις βασικές τροφές των Αζτέκων και των Μάγια μαζί με τον αμάρανθο, τα φασόλια και το καλαμπόκι.

Λόγω της χρήσης τους στις θρησκευτικές τελετές των Ινδιάνων, οι σπόροι αυτοί δεν ήταν αγαπητοί στους Ισπανούς κατακτητές και έτσι η καλλιέργεια των chia μειώθηκε δραματικά για να εμφανιστεί ξανά μέσω ενός αναπτυξιακού προγράμματος της Αργεντινής. Το πρόγραμμα αυτό έφερε ξανά τους σπόρους Chia στη διατροφή, όχι μόνο των ντόπιων πληθυσμών, αλλά και των κατοίκων της δύσης, που βρήκαν σε αυτά μια βέλτιστη πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών. Η αλλοτινή πηγή ενέργειας των Αζτέκων πολεμιστών έχει γίνει σήμερα απαραίτητο «πολεμοφόδιο», όχι μόνο για τους οπαδούς της υγιεινής διατροφής, αλλά και για τους σταρ του Χόλυγουντ, που φανατικά έχουν συμπεριλάβει τους σπόρους Chia στη διατροφή τους, αφού αποτελούν μια πλούσια τροφή ενέργειας και εξισορρόπησης του οργανισμού με ελάχιστες θερμίδες.
Ο ενθουσιασμός που συνοδεύει την επιστροφή των σπόρων Chia δεν είναι αδικαιολόγητος.

Οι σπόροι Chia περιέχουν 30% πρωτεΐνη, 30% φυτικές ίνες και 30% Ω3 λιπαρά οξέα. Ταυτόχρονα, ενώ αποτελούν την πλουσιότερη φυτική πηγή Ω3 λιπαρών οξέων δεν περιέχουν χοληστερόλη. 
Εκτός από μεγάλη περιεκτικότητα σε Ω3 και τη σωστή αναλογία Ω6, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, αντιοξειδωτικά και πρωτεΐνη.

Οι σπόροι Chia εμποδίζουν τη μετατροπή των υδατανθράκων σε σάκχαρα, συμβάλλοντας στην αργή τους πέψη, δίνοντας ενέργεια και βοηθώντας όσους έχουν προβλήματα σακχάρου στο αίμα και τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη. Αυτή η ιδιότητά τους, συμβάλλει στην επίτευξη ενός αισθήματος πληρότητας και την απώλεια βάρους. Επιπλέον, βοηθούν στην καλύτερη πέψη και όσους υποφέρουν από σπαστική κολίτιδα και προβλήματα των εντέρων.
Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες είναι ιδανικοί για την αντιμετώπιση προβλημάτων δυσκοιλιότητας.
Περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε εύπεπτη μορφή.
Έχουν αντιφλεγονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου. Είναι υδρόφιλοι σπόροι και μπορούν να απορροφήσουν το βάρος τους σε νερό κατά 9 έως 12 φορές, κρατώντας το σώμα ενυδατωμένο και τους ηλεκτρολύτες σε ισορροπία.
Χρησιμοποιούνται επίσης για προβλήματα υψηλής πίεσης, σε καρδιακές ασθένειες, την οστεοπόρωση.
Οι σπόροι Chia μπορούν να προστεθούν στο φαγητό χωρίς να αλλοιώσουν τη γεύση του.
Προσθέστε τους στις σαλάτες, στα δημητριακά, στο γιαούρτι, τις σούπες, στο ψωμί, σε γλυκίσματα, κέικ, χυμούς, ζεστά ροφήματα κ.α. Συστήνεται η λήψη τους με νερό, καθώς μπορούν να απορροφήσουν τα υγρά του σώματος

Οι σπόροι Chia δεν οξειδώνονται και μπορούν να αποθηκευτούν χωρίς να εμφανίσουν αλλοιώσεις.

Μπορούν να αλεστούν και να μετατραπούν σε ζελέ με την προσθήκη νερού.
Χρησιμοποιήστε σε ένα ποτήρι 1 μέρος σπόρους προς 9 μέρη νερού και ανακατέψτε.
Μισή ώρα μετά ανακατέψτε ξανά. Μία έως δυο κουταλιές από το τζελ που έχει προκύψει μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε φαγητό για να σας δώσουν υψηλά επίπεδα ενέργειας και ενυδάτωση όλη την ημέρα.
Μπορείτε να διατηρήσετε το τζελ στο ψυγείο για δύο εβδομάδες.
Δεν περιέχουν γλουτένη.