Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

ΦΥΣΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ (ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ)



Η Φυσική Υγιεινή ή Οικολογική ιατρική είναι βασικά ένας τρόπος ζωής, ο μόνος οµαλός, φυσιολογικός τρόπος ζωής, που βρίσκεται σε αρμονία µε τους νόµους που διέπουν τη ζωή
Κανένας γιατρός, κανένας θεραπευτής, κανένα φάρμακο… κανένα βότανο καμιά τροφή ή γιατρικό ή άλλη Θεραπεία δεν µπορεί να γιατρέψει οτιδήποτε.
Η ιδέα αυτή αποτελεί µια βασική αρχή της Φυσικής Υγιεινής ή Οικολογικής Ιατρικής.

Πιστεύουµε ακράδαντα ότι το σώµα αυτογιατρευεται, αυτοθεραπεύεται,αυτοεπιδιορθώνεται, όταν αποµακρυνθούν οι αιτίες της αρρώστιας και ικανοποιηθούν σωστά οι ανάγκες της ζωής. Τότε οι εµφυτες ιαµατικές δυνάµεις που εδρεύουν µέσα στο σώμα δρουν ανεμπόδιστα για να επιφέρουν, με
τρόπο σοφό και αψεγάδιαστο, το έργο της ίασης, δηλαδή την αποκατάσταση της υγείας και της ισορροπίας του οργανισμού.

Η επιστήμη της Φυσικής Υγιεινής ή Οικολογικής Ιατρικής ανήκει κανονικά στον κλάδο εκεινο της Βιολογιίας που καλείται Βιονοµική ή Οικολογία. Ξεκίνησε πριν 150 περίπου χρόνια στις Ηνωµένες Πολιτείες από µια ομάδα ορθόδοξων γιατρών απογοητευμένων από τις φαρμακο΄ι'ατρικές µεθόδους
φροντίδας του αρρώστου. Σήμερα έχει φτάσει σ' ένα σημαντικό επίπεδο εξέλιξης και διάδοσης, με βιβλία. περιοδικά. συνέδρια και συλλόγους σ' όλο τον κόσµο και μια Διεθνή Εταιρία Υγιεινιστων Γιατρών.

Η Φυσική Υγιεινή είναι η χρησιμοποίηση υλικων. δραστηριοτήτων και επιρροών, που έχουν µια οµαλή σχέση με τη ζωή. για τη διατήρηση και την αποκατάσταση της υγείας.
Με άλλα λόγια είναι η χρήση των ίδιων των μέσων της ζωής. που προσφέρει η φύση. στη φροντίδα τόσο του υγιούς, όσο και του αρρώστου.
Η Φυσική Υγιεινή αποτελει ένα πλήρες συστημα φροντίδας σώµατος … πνεύµατος τόσο στην υγεια όσο και στην αρρώστια, απαιτώντας να συµπληρωθεί. όπου είναι αναγκαιο. µόνο µε την
εποικοδοµητική -διορθωτική και τραυµατολογική χειρουργική.
Με τα ίδια μέσα. που διατηρούµε καλή υγεία. µε τα ίδια µέσα τροποποιουµενα. αποκαθιστσύµε και την κλονισμένη υγεια.

Τα μέσα, τα υλικά και οι παράγοντες που χρησιµοποιεί στη φροντίδα τόσο του υγιούς όσο και του αρρωστου ειναι απολυτως φυσιολογικά, είναι τα αιώνια, αρχέγονα µέσα και υλικά της ζωής. που βρίσκονται σε αρμονία µε τις ψυχοφυσιολογικές ανάγκες και απαιτήσεις του ανθρώπου. και σε οµαλή σχεση με τη ζωή.

Το σύστημα της Φυσικής Υγιεινής δεν είναι μια μέθοδος φαρµακοθεραπευτικών επεμβάσεων, αλλά ένας τρόπος διαβίωσης.
Χρησιµοποιεί σαν μεσα, τόσο για τη διατήρηση. όσο και για την αποκατάσταση της κλονισμένης
υγείας. όλα τα χρειώδη της σωστής, φυσιολογικής ζωής, όπως είναι ο καθαρός αέρας. ο ήλιος. το καθαρό νερό. η φυσική τροφή. η άσκηση. η ανάπαυση και ο ύπνος. η αποφυγή κάθε βιαιότητας. η συγκινησιακή γαλήνη και ηρεμια, και αποφεύγει όλα εκείνα τα πράγµατα. τα οποία δεν είναι χρήσιμο και εποικοδοµητικά στην υγεια ή ειναι βλαπτικά στον οργανισµό.

Η Φυσική Υγιεινή βασιζεται τόσο στην βιολογία. φυσιολογία. ψυχολογία και διαιτητική. όσο και στις Ιπποκράτειες αρχές και τα µεγαλοφυή κείμενα των αρχαίων Ελλήνων Ιατρο-φιλοσόφων.
Το σύστημά μας έχει δύο βασικά κλάδους:

1) τη Συντηρητική Φυσική Υγιεινή, που σχετίζεται µε τη συντήρηση της υγείας σε όλη της τη δύναµη και καθαρότητα και

2) την Ιαµατική Φυσική Υγιεινή. που αφορά την ανάκτηση της χαµένης υγείας, την ίαση της αρρώστιας…

Δηλαδή η Φυσική υγιεινή είναι μια επιστήμη της υγείας. που διδάσκει το σωστό τρόπο προσαρμογής του ανθρώπου στο περιβάλλον του, σύµφωνα µε τις οικολογικές αρχές.
Βασικός µας στόχος στη φροντίδα του αρρώστου είναι η απομάκρυνση των αιτιών της αρρώστιας και η σωστή ικανοποίηση των τρεχουσών αναγκών και απαιτήσεων του αρρώστου. του εξασθενημένσυ οργανισµού. Τα υπόλοιπα ειναι υπόθεση των έμφυτων. αυτο'ιαµατικών ιδιοτήτων
και ικανοτήτων του οργανισµού. που επιτυγχάνουν με τρόπο οµαλό και αποτελεσµατικό το έργο της ίασης.
Αρκεί να τους δώσουμε την ευκαιρία να δράσουν ελεύθερα. ανεμπόδιστα.

Πιστεύουµε ότι τα ίδια µέσα και υλικά που συντηρούν και διατηρούν την υγεία. τα απλά αυτά μέσα αποκαθιστούν και την κλονισμένη υγεία, εφόσον χρησιμοποιηθούν µε µια ανάλογη προσαρµογή και τροποποίηση για να καλυφθούν οι τρέχουσες απαιτήσεις του οργανισµού. 'Ολα τα ανωτέρω αποτε-
λούν επαναστατικές συλλήψεις πάνω στα προβλήματα της υγείας, αρρώστι-ας και ίασης. και θα χρειαζόταν πολύς χώρος για ν' αναπτυχθούν και να τεκμηριωθουν επαρκώς.
Εδώ κάνουµε απλές νύξεις.

Βασικές αρχές της Φυσικής Υγιεινής είναι:

α) Η ίαση είναι µια βιολογική διαδικασία. Δεν είναι τέχνη.
Πραγµατοποιείται από έμφυτες ιαματικές δυνάµεις και διαδικασίες του οργανισµού.
Καμμιά ιαµατική δύναµη δεν υπάρχει σ' οποιαδήποτε ουσία έξω από το σώµα.

β) Η σχέση ανάμεσα στο σώµα και στις ουσίες και επιρροές του περιβάλλοντος δεν αλλάζει σαν αποτέλεσµα των αλλαγών στην κατάσταση της υγείας του ατόμου. Αυτό που είναι υγιεινό και προάγει την υγεία όταν λαμβάνεται σε µια κατάσταση υγείας. ειναι επισης µε τη σωστή εφαρµογή του. υγιεινά και χρήσιμο όταν λαµβάνεται σε μια κατάσταση αρρώστιας.
 Επίσης, αυτό που είναι τοξικό. δηλητηριώδες και άχρηστο όταν λαµβάνεται σε µια κατάσταση υγείας. είναι πάντα δηλητηριώδες και µη χρησιµοποιήσιμο. όταν λαµβάνεται σε µια κατάσταση αρρώστιας.

γ) 'Οταν αρρωστήσει κανείς. το σώµα του δεν γίνεται ξαφνικό ικανό να οικειοποιηθεί ουσίες που θα του προξενούσαν αρρώστια, αν τις έπαιρνε όταν ήταν σε µια κατάσταση υγείας (όπως λ.χ. τα φάρμακα).

δ) Η αρρώστια δεν αλλάζει τις βασικές ανάγκες και απαιτήσεις της ζωής.

ε) Η οξεία αρρώστια συνιστά µια τροποποίηση της σωµατικής λειτουργίας,που προορισμό έχει να αποµακρύνει δηλητηριώδεις ουσίες από το σώµα και να επιδιορθώσει βλάβες.
Εκείνοι που παρεµβαίνουν και αναµιγνύονται στις διαδικασίες της οξείας αρρώστιας. στην πραγματικότητα µάχονται τα ίδια τα µέσα. µε τα οποία η φύση προσπαθεί να αποκαταστήσει την υγεία.

στ) Τα μικρόβια είναι σαπρόφυτα (οδοκαθαριστές) που πολλαπλασιάζονται οποτεδήποτε υπάρχει συγκέντρωση νεκρού οργανικσύ υλικού. Το μικρόβια δεν προξενσύν αρρώστια και είναι αδύναµα να βλάψουν υγιά κύτταρα.
Οι τοξίνες και όχι τα μικρόβια είναι η βασική αιτία της αρρώστιας.

ζ) Τα φάρμακα:

1. Καταστέλλουν τις διαδικασίες της αρρώστιας, οι οποίες θα αποκαθιστούσαν την υγεία αν τους είχε  επιτραπεί να φθάσουν στη φυσική τους κατάληξη.

2. Ερεθίζουν τα όργανα και καταστρέφουν τα κύτταρα του σώµατος.

3. Σπαταλούν την ενέργεια του σώµατος.

4. Αποδιοργανώνουν τις λειτουργίες της πέψης, της αποβολής τοξινών και άλλες σωµατικές          λειτουργίες

5. Υπονοµεύουν τη θρέψη του σώματος και την αποβολή των υποπρο'ίόντων της θρέψης σε        κυτταρικό επίπεδο.

η) Η κατάλληλη φροντίδα ενός αρρώστου απαιτεί να καλυφθούν οι ακόλουθες ανάγκες.

1. Οι αιτίες της αρρώστιας πρέπει να αποµακρυνθούν.
  Αυτό απαιτεί να σταµατήσουµε κάθε φαρµακοθεραπεία, και να εγκαταλείψσυµε όλες τις κακές    συνήθειες που εξαντλούν τις δυνάµεις του σώματος.

2. Οι ανάγκες και οι απαιτήσεις του οργανισµού πρέπει να ικανοποιηθούν
   σύµφωνα µε τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της αρρώστιας.

3. Η ζωτική ενέργεια πρέπει να συντηρηθεί και να κατευθυνθεί προς την ίαση.
   Αυτό συνεπάγεται σωµατική ανάπαυση. ανάπαυση των αισθήσεων, διανοητική ανάπαυση.
   συγκινησιακή ανάπαυση και φυσιολογική ανάπαυση.
   Η φυσιολογική ανάπαυση επιτυγχάνεται με τη νηστεία και µε τις αλκαλικές δίαιτες.

θ) Οι παράγοντες της Φυσικής Υγιεινής χρησιµοποιούνται για τους ίδιους σκοπούς στη φροντίδα του    άρρωστσυ ατόμου. όπως χρησιμοποιούνται στη φροντίδα του υγιούς ατόμου.
   Η τροφή. για παράδειγµα. προσφέρεται για να θρέψει το σώµα. κι όχι να γιατρεψει την αρρώστια.

ι) Το σώµα φροντίζουμε και στο σώμα βασιζόμαστε για την αποκατάσταση της υγείας.
   Δεν βασιζόμαστε σε ουσίες τοξικές και ξένες προς τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του σώματος.

Ιδέες - κλειδιά της Οικολογικής Ιατρικής είναι:

1) Φροντίζουμε θεραπευτικά το άτομο κι όχι την αρρώστια.
    Φροντίζουμε άρρωστους και όχι αρρώστιες.

2) Η αρρώστια δεν είναι αναπόφευκτη. Αποτελεί μια συνέπεια των παραβάσεων των νόµων που    διέπουν τη ζωή.

3) Φροντίζουµε ολόκληρο το σώμα. σαν ενιαία δηλαδή ψυχοσωµατική οντότητα. κι όχι ένα άρρωστο    «µερος» του.
   Ολιστική δηλαδή αντιµετώπιση του αρρώστου. µε βάση τις αρχές της Ιπποκρατικής Ιατρικής.

4) Αντιµετωπίζουµε τις ριζικές. τις πρωταρχικές αιτίες της αρρώστιας και δεν περιοριζόµαστε στην    ανακούφιση των συµπτωµάτων.
  Αν δεν απομακρυνθούν οι κύριες αιτίες της αρρώστιας. γνήσια υγεία δεν µπορεί να υπάρξει.
  Τα συµπτώµατα ανακουφιζονται. όταν υπάρχει ανάγκη. µε απλά. αβλαβή µέσα. κι όχι µε βλαπτικες.   τοξικές ουσίες. που προκαλούν ένα σωρό ανεπιθύµητες ενέργειες και αρρώστιες.

5) Χρησιμοποιούµε στη φροντίδα του αρρώστου µέσα που δεν προκαλούν ζηµιά.
   Δηλαδή «ωφελέειν ή µη βλάπτειν» του Ιπποκράτη.

6) Ενισχύουµε µε εντελώς φυσικά. φυσιολογικό µέσα τις εμφυτες ιαματικές δυνάµεις του σώµατος

Αντί να γεμίζουμε τα σώματα των αρρώστων με λογής - λογής φάρµακα-φαρµάκια. γιατι δεν ψάχνουµε στον ύπνο. στην ανάπαυση, στη νηστεία. στη δίαιτα. στον καθαρό αερα. στον ήλιο. στην άσκηση. στην καθαριότητα. στην απλή. καθαρή τροφή. στη γαλήνη και στην ηρεµία. σαν µέσο αποκατάστασης της υγείας;
Γιατί δεν αποµακρύνουµε τις αιτίες της αρρώστιας. αντί να συνεχίζουµε μια ατέλειωτη και άκαρπη έρευνα για θεραπείες. που συνήθως δεν θεραπεύουν;

Οι διάφορες φαρµακοθεραπείες. στην πλειονότητά τους. απλώς καταπνίγουν. καταστέλλουν τα συμπτώματα της αρρώστιας. δηµιουργώντας πλήθος παρενέργειες και ιατρογενεις αρρώστιες.
Μια ατέλειωτη σειρά θεραπειών που αλλάζουν. σαν τη µόδα συνεχώς.

Πρέπει πια να γίνει συνείδηση πως η υγεία δεν µμπορεί ν' αγοραστεί στο γωνιακό φαρμακείο, πώς δεν έρχεται βουλωμένη μέσα σ' ένα μπουκάλι, δεν βρισκεται σ' ένα κουτί χαπιών.
Δεν μπορούμε να τη διοχετεύσουμε στο σώµα µε µια ένεση στο μπράτσο. πληρώνοντας μια επίσκεψη σ' ένα γιατρό.

Οταν το συνειδητοποιήοουµε αυτό. θα είμαστε έτοιμοι να γνωρίσουμε την πραγµατική βάση της υγείας. τα αληθινά µέσα της γιατρειάς και ένα τρόπο ζωής που θα εξασφαλίζει υγεία.

΄Οοο συνεχίζουµε να πιστεύουµε τυφλά στα φάρµακα και παραµελούµε τους ζωικούς παράγοντες ενός έγκυρου τρόπου ζωής. θα ουνεχιοουμε να υποφέρουµε χωρίς λόγο, µάταια. και να πεθαίνουμε πρόωρα.

Με το σύστημα της Φυσικής Υγιεινής. εκτός από το αλλα ωφέλη στην υγεια και ευεξία των ανθρώπων. θα γλυτώοουμε επι πλέον από το αστρονοµικό οικονοµικό κόστος του παρόντος συστήµατος των προγραµµάτων της δηµόσιας υγείας.

Πηγές: Βιβλία,Περιοδικά , Άρθρα του Π Κουμεντάκη

Πολικός 2016