Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ: ΕΝΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ






O μαϊντανός είναι διετές και ιθαγενές φυτό, που ανήκει στο γένος πετροσέλινον της οικογένειας των σελινοειδών. Καλλιεργείται κυρίως στις εύκρατες περιοχές με μεσογειακό κλίμα, καθώς δεν αντέχει τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί και σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι μας σε δροσερό και φωτεινό μέρος.
Υπάρχει μια διαδεδομένη ποικιλία μαϊντανού, η οποία σχηματίζει μια μεγάλη ρίζα όμοια με εκείνη του σέλινου που τρώγεται βραστή, σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.
Ο μαϊντανός πρωτοχρησιμοποιήθηκε πριν από 2000 χρόνια, αρχικά ως «φάρμακο» και αργότερα ως βασικό συστατικό των μαγειρικών συνταγών. 
Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να τον χρησιμοποιούν ως βότανο και ως φάρμακο για διάφορες παθήσεις.

Σήμερα πλέον αποτελεί βασικό συστατικό της αμερικανικής, ασιατικής και ευρωπαϊκής κουζίνας αλλά και απαραίτητο στοιχείο κάθε υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Η διατροφική του αξία είναι μάλλον υποτιμημένη, ιδίως αν αναλογιστούμε, ότι οι περισσότεροι τον χρησιμοποιούμε ως διακοσμητικό στις σαλάτες και όχι ως βασικό συστατικό των γευμάτων μας (σε ωμές σαλάτες και σε μαγειρεμένα φαγητά).

Φρέσκος ή αποξηραμένος, σαν ρόφημα ή σαν αφέψημα, σαν έλαιο ή πολτοποιημένος… ο μαϊντανός παραμένει ένας πραγματικός διατροφικός «θησαυρός».

Οι ευεργετικές του δράσεις και ιδιότητες είναι πολλαπλές: τονωτικές, διεγερτικές, ανακουφιστικές, καθαρτικές, διουρητικές, αντισηπτικές, ρυθμιστικές κ.ά.
 Δεν έχει νόημα η απαρίθμηση, εκείνο που χρειάζεται είναι να γίνει αναπόσπαστο μέρος της διατροφής μας.

Ας δούμε μερικά μόνο από τα οφέλη, του θαυματουργού βοτάνου:

Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε βιταμίνες Β12, Κ, Α και C, καθώς και σε βήτα- καροτένιο. 
Επιπλέον είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέως και σιδήρου.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη και χάρη στην αντιβακτηριδιακή της δράση, αποτρέπει των πολλαπλασιασμό των βλαβερών βακτηριδίων για τον οργανισμό. 
Μέσω της χλωροφύλλης, ο μαϊντανός βοηθά στην καταπολέμηση της χρόνιας κακοσμίας του στόματος.
Τα αιθέρια έλαια (π.χ λιμονένιο, ευγενόλη) που περιέχονται στον μαϊντανό, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, ενώ ταυτόχρονα έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση. 
Καταναλώνοντας σε καθημερινή βάση λίγο μαϊντανό, μειώνουμε ή σταθεροποιούμε τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, αποτρέποντας το ρίσκο εμφάνισης υπέρτασης.
Το πράσινο «βότανο», είναι εξαιρετικό διουρητικό, το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του νεφρού. Χάρη στη διουρητική δράση του, ο οργανισμός μας απαλλάσσεται από το περιττό νάτριο, αλλά και από κάθε επιβλαβή ουσία.

Τριχόπτωση ή ξηρότητα στην επιδερμίδα; 

Κανένα πρόβλημα. Το λάδι μαϊντανού, είναι η ιδανική θεραπεία για την τριχόπτωση αλλά και για υγιή, ζωντανή και σφριγηλή επιδερμίδα. Η καθημερινή χρήση, του συγκεκριμένου ελαίου, βοηθά στην γρήγορη θεραπεία κατά της τριχόπτωσης και στην ενυδάτωση του δέρματος. Επιπλέον, οι ειδικοί χρησιμοποιούν τον μαϊντανό, για την αντιμετώπιση λοιμώξεων στην περιοχή του αυτιού, ακόμη και σε περιπτώσεις μερικής κώφωσης.

Το τσάι από μαϊντανό, ενεργοποιεί την διαδικασία πέψης του λίπους και των πρωτεϊνών, ενώ παράλληλα ενισχύει σημαντικά την απορροφητικότητα του εντέρου, συμβάλλοντας κατά της διάρροιας. 

Επιπροσθέτως, είναι ένα ανακουφιστικό ρόφημα τις μέρες που υποφέρουμε από κρυολόγημα, ενώ γιατρεύει και τον ενοχλητικό βήχα.

Για όσες γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον κύκλο της περιόδου, η λύση βρίσκεται και πάλι στον μαϊντανό.

Ορμονικές διαταραχές που σχετίζονται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, την εμμηνόπαυση ή την καθυστερημένη εμμηνόρροια, καταπραΰνονται με την βοήθεια του «ιαματικού» βοτάνου.

Όσο για τις κράμπες, μπορούν να ανακουφιστούν και πάλι χάρη στη δράση του μαϊντανού. 

Προσοχή χρειάζεται με τη χρησιμοποιούμενη ποσότητα, ώστε να μην έχουμε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Ο μαϊντανός είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, σιδήρου, αλλά και θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στην καταπολέμηση της αναιμίας και της κόπωσης. 

Βοηθάει στο σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων, καθώς και στην καλύτερη και ελαστικότερη λειτουργία τους. 

Η βιταμίνη C, με την σειρά της ενισχύει την απορροφητικότητα του σιδήρου, ενώ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αρθρίτιδας και οστεοαρθρίτιδας.

Ο χυμός του μαϊντανού είναι καταπραϋντικός και θεραπευτικός σε μολύνσεις των ματιών, σε περίπτωση επιπεφυκίτιδας ή και βλεφαρίτιδας ενώ βοηθά επίσης, στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό, γι' αυτό και συνιστάται σε αρρώστιες που σχετίζονται με το ήπαρ.

Επιπλέον έχει εξαιρετικές αντισηπτικές ιδιότητες, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενδείκνυται σε περίπτωση απουσίας της όρεξης, κατάθλιψης, ανορεξίας και γενικότερα σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή με τις ποσότητες μαϊντανού που καταναλώνουμε. Η υπερβολική κατανάλωση προκαλεί συχνά ιλίγγους, ενώ μειώνει και τον αριθμό των καρδιακών παλμών. 

Χρειάζεται δε περισσότερη εγκράτεια στην κατανάλωση, από όσους αντιμετωπίζουν κυκλοφορικά προβλήματα ή νεφρικές δυσλειτουργίες.

clickatlife.gr