Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ 1.






Του Γιώργου Γκέκα

Πέρασαν σχεδόν  τέσσερα χρόνια χωρίς το Παναγιώτη Κουμεντάκη κοντά μας!
Πολλοί  από εσάς θα τον θυμούνται με τη συνεχή παρουσία του στα Περιοδικά ,στις Εφημερίδες, στα Ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης. Άλλοι τον γνώρισαν από τα μοναδικά Βιβλία του και άλλοι είχαν τη τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά, και να τον συμβουλεύονται τηλεφωνικά στις δύσκολες στιγμές τους . Ένας από αυτούς τους τελευταίους ήμουν κι εγώ.

 Άλλωστε συνεργαζόμαστε για τη προώθηση του περιοδικού του "Υγεία για Όλους" για πάρα πολλά χρόνια. Γιατί πρέπει να ξέρετε ότι τα πρακτορεία περιοδικού τύπου τον εγκατέλειψαν, και το περιοδικό του το διακινούσε μέσω των Βιοκαταστημάτων. Σας παρουσιάζω το βιογραφικό του και θα προσπαθήσω με τα επόμενα ουσιαστικότερα άρθρα να σας τον γνωρίσω καλύτερα.
 Δεν σας κρύβω ότι για μένα ο Παναγιώτης Κουμεντάκης,  ο Ηλίας Πέτρου, και μερικοί άλλοι είναι οι Φάροι που με οδηγούν......
 
Βιογραφικό

Ο Δρ. Παναγιώτης Κουμεντάκης σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο πολιτικές επιστήμες και στην συνέχεια πραγματοποίησε σπουδές στις ΗΠΑ, στην Οικολογική Αφάρμακο Ιατρική (Φυσική Υγιεινή). Υπήρξε μαθητής του παγκόσμιας φήμης  Αμερικανού υγιεινιστή γιατρού Δρος Χέρμπερτ Σέλτον (Σαν Αντόνιο, Τέξας), στην κλινική του οποίου πραγματοποίησε την πρακτική του εκπαίδευση. Ασκούσε  την Φυσική Αφάρμακη  (Νεοιπποκρατική Ιατρική) για περισσότερα από 35 χρόνια στην Αθήνα.

Η Οικολογική Ιατρική είναι κλάδος της βιολογικής επιστήμης και ασχολείται με την ανθρώπινη υγεία και ευεξία. 
Είναι η επιστήμη της υγείας και ξεκίνησε στην εμβρυακή της μορφή στην Αρχαία Ελλάδα.

Η Οικολογική Ιατρική είναι ένα σύστημα φροντίδας σώματος-πνεύματος, στην υγεία και στην αρρώστια, και επιδιώκει την βελτίωση και διατήρηση της υγείας του ατόμου, καθώς και την ανάκτηση της υγείας, όταν κλονιστεί, με την χρησιμοποίηση απλών, φυσιολογικών μέσων και παραγόντων, και κυρίως με την σωστή διατροφή-διαβίωση και αποτοξίνωση του οργανισμού, και γενικά με την αλλαγή του τρόπου ζωής.

Ο Π.Κ. ήταν μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του "Διεθνούς Συλλόγου Υγιεινιστών Γιατρών" (International Association of Hygienic Physicians) (ΗΠΑ).  Έχει εκδώσει από το 1974 έξι βιβλία για θέματα υγείας, διατροφής, οικολογικής-υγιεινιστικής θεραπείας, υγιεινής μαγειρικής, λογοτεχνίας κλπ. Ήταν εκδότης-διευθυντής του περιοδικού "Υγεία για Όλους" που έχει συμπληρώσει αρκετά χρόνια κυκλοφορίας.  Πρόκειται για περιοδικό σωματικής και ψυχικής υγείας, σωστής διατροφής, οικολογικής θεραπευτικής και ποιότητας ζωής, στο οποίο δημοσιεύονται τακτικά κείμενα διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων γιατρών.

Ο Π.Κ. υπήρξε επί σειρά ετών συνεργάτης σε μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά των Αθηνών, διατηρώντας τακτική στήλη για θέματα υγείας, οικολογικής-υγιεινιστικής θεραπευτικής και υγιεινής διατροφής-διαβίωσης.  Έχει πραγματοποιήσει κατά καιρούς, εκατοντάδες ομιλίες στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις της επαρχίας, και έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις στα ΜΜΕ.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια διέδιδε τις νέες ιδέες και τα ευρήματα της επιστήμης για την σωστή διατροφή, την υγιεινή διαβίωση και μαγειρική, για την βελτίωση της υγείας και την ανάκτησή της με φυσικά-φυσιολογικά μέσα, μέσω ομιλιών, συνεντεύξεων, συνεργασιών στα ΜΜΕ, βιβλίων, φυλλαδίων, περιοδικών και άλλων δραστηριοτήτων, καθώς και καθημερινών επαφών με ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια, ενημέρωση και συμπαράσταση, για να βελτιώσουν ή να ανακτήσουν την υγεία τους.

Η Οικολογική Ιατρική (Φυσική Υγιεινή), την οποία εκπροσωπεί στην χώρα μας ο Π.Κ., χρησιμοποιεί για την ανάκτηση της υγείας και την ίαση της αρρώστιας, τα ίδια φυσιολογικά μέσα και τους παράγοντες, που χρησιμοποιούνται για την διατήρηση και την βελτίωση της υγείας, αλλά με σχετική τροποποίηση, ώστε να ανταποκριθούν στις τρέχουσες ανάγκες και απαιτήσεις του άρρωστου, τοξινωμένου και εξασθενημένου οργανισμού.

Μόνον στις επείγουσες και έκτακτες παθολογικές καταστάσεις χρειάζονται, σύμφωνα με την επιστήμη της Οικολογικής Αφαρμάκου Ιατρικής, φάρμακα και ιατρικές παρεμβάσεις και επεμβάσεις.  Για να βοηθήσει την βελτίωση της υγείας και την ίαση της αρρώστιας, ο υγιεινιστής γιατρός επιχειρεί κάποιες βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής του αρρώστου, τον ενθαρρύνει να εγκαταλείψει όλες τις βλαπτικές του συνήθειες και τον φροντίζει συνολικά ως ενιαία ψυχοσωματική οντότητα.  Δεν επικεντρώνεται στα επιμέρους πάσχοντα όργανα, δεν αντιμετωπίζει αυτόνομα τις διάφορες αρρώστιες, αλλά φροντίζει τον ασθενή συνολικά-ολιστικά.

Ο Π.Κ. πίστευε πως δεν θα προχωρήσει σημαντικά και δεν θα διαδοθεί ευρύτατα οποιοδήποτε κίνημα που στοχεύει στην υγεία, ευεξία και ποιότητα ζωής των ανθρώπων, εάν δεν προηγηθούν κάποιες ουσιαστικές αλλαγές στις κοινωνικοοικονομικές δομές που επικρατούν σήμερα. 

Το σύστημα της οικονομίας της αγοράς και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, δεν ευνοεί, και για ευνόητους λόγους, παρεμποδίζει και δεν προάγει ή θέτει στο περιθώριο κάθε προσπάθεια, κάθε κίνηση που προωθεί και προάγει την υγεία, ευημερία και ποιότητα ζωής των πολλών. 

Προς το παρόν λοιπόν, δεν μένει παρά να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε κάτω από τις παρούσες δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και καταστάσεις, αγωνιζόμενοι για τις αλλαγές και αναμορφώσεις εκείνες, που θα επιτρέψουν την επικράτηση της γνήσιας, Περιεκτικής Δημοκρατίας (δημοκρατία πολιτική, κοινωνική, οικονομική, οικολογική και υγειονομική) και της Οικολογικής-Υγιεινιστικής Ιατρικής.

Τα δύο αυτά ρωμαλέα κινήματα της εποχής μας επιδιώκουν και έχουν αποκλειστικό στόχο την αναμόρφωση της κοινωνίας σε βάσεις υγιείς και την υλοποίηση του μέγιστου αιτήματος του καιρού μας και του τόπου μας, που είναι: Υγεία, ευημερία, ειρήνη και ποιότητα ζωής, για όλους τους ανθρώπους. 

Ο Π.Κ. διατέλεσε για χρόνια μέλος της ΣΟ του διεθνούς περιοδικού Democracy & Nature και του διάδοχου του, The International Journal of Inclusive Democracy.


Βιβλιογραφία

Υγεία για όλους με σωστή διατροφή, Κουκκίδα(2009)

Γρίπη Η1Ν1, Κουκκίδα(2004)

Σιωπηλή άνοιξη, σιωπηλό καλοκαίρι, Ελληνικά Γράμματα(1999)

Αρρώστιες της καρδιάς και των αγγείων, Ιδιωτική Έκδοση(1996)

Σύγχρονη υγιεινή οικολογική μαγειρική, Ιδιωτική Έκδοση (2008)



Συμμετοχή σε συλλογικά έργα

Παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός, έκλειψη της αριστεράς και περιεκτική δημοκρατία, Κουκκίδα (2008)

Μυστικά της διατροφής, Αρχέτυπο



Μερικά άρθρα του στο ελληνικό περιοδικό «Περιεκτική Δημοκρατία»

Η οικονομία της αγοράς και η βιολογική κρίση

Πώς η οικονομία της αγοράς ρυθμίζει το τι τρώμε και από τι θα πεθάνουμε

Γιατί Χρειαζόμαστε μια Περιεκτική Δημοκρατία σήμερα;

Ένας Αισώπειος μύθος και η συμβολική του σημασία

Το κουτί της καπιταλιστικής νεοφιλελεύθερης Πανδώρας και η ΠΔ

Διατροφή και Οικονομία της Αγοράς

Παθογένειες της σύγχρονης ζωής και ο τρόπος υπέρβασής τους

Καταναλωτισμός, κυκλώματα και διαφθορά στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία

Τα γενετικώς μεταλλαγμένα τρόφιμα: Άλλη μια όψη της Οικονομίας της Αγοράς

Η άμεση δημοκρατία των αρχαίων Ελλήνων και η αντιπροσωπευτική δημοκρατία

Υπήρξε ο Καστοριάδης κορυφαίος φιλόσοφος και κοινωνικός επαναστάτης;