Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

ΤΟ ΑΛΆΤΙ ΣΕ ΔΗΛΗΤΗΡΙΆΖΕΙ !!!



Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με το αλάτι που μερικοί το εξυμνούν,πως περιέχει μεταλλικά άλατα κλπ
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε , ότι άλλο το μαγειρικό αλάτι και μάλιστα το επεξεργασμένο-ραφιναρισμένο που είναι τοξικό σε κατανάλωση πάνω από 2,5 γραμμάρια την ημέρα, και άλλο τα μεταλλικά άλατα που βρίσκονται στα φρούτα και λαχανικά και που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας.

Το αλάτι νοστιμίζει η επικαλύπτει τις  μοναδικές αρωματικές γεύσεις των φαγητών;

Επικαλύπτει δυστυχώς. Κι αυτό θα το διαπιστώσει κανείς όταν απεξαρτηθεί από το αλάτι. Θα ανακαλύψει γεύσεις μοναδικές!
 Άλλωστε τα Φαστ φουντ για επικάλυψη στα σκουπίδια που μας σερβίρουν το χρησιμοποιούν!
Ας το περιορίσουμε (το ανεπεξέργαστο κρυσταλλικό ) τουλάχιστον κάτω από τα 2,5 γρ.την ημέρα αντί των 12,5 γρ. την ημέρα που καταναλώνουμε κατά μέσο όρο σήμερα. Πάνω από το 75% που καταναλώνουμε βρίσκεται καλά κρυμμένο στα επεξεργασμένα τρόφιμα των Μάρκετ.
Το ιδανικό είναι το ΚΑΘΟΛΟΥ, που λέει και ο Σπάρτακος παρακάτω:


<<Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η μαγειρική τέχνη έχει εξελιχθεί σε επιστήμη. Καθημερινά, βλέπουμε στην τηλεόραση παχύσαρκους και κοιλιόδουλους «σεφ» να μαγειρεύουν διάφορα «γκουρμέ» πιάτα. Οι συνταγές ποικίλες, αλλά με ένα κύριο κοινό συστατικό. Το ΑΛΑΤΙ. Το πιο διαδεδομένο καρύκευμα, που, αν αφαιρεθεί από την εκάστοτε συνταγή, το φαγητό, αμέσως, χρεοκοπεί. Το αλάτι είναι ένα πρωτοπλασματικό δηλητήριο, όπως και το αλκοόλ. Το κοινό επιτραπέζιο αλάτι (χλωριούχο νάτριο) είναι ένα ανόργανο στοιχείο και ως εκ τούτου δεν αφομοιώνεται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Στο πέρασμα του από τον πεπτικό σωλήνα και, κατά τη διάρκεια της όλης διαδρομής του, μέχρι την αφομοίωση και  αποβολή του μέσω της διούρησης και του ιδρώτα, επιβαρύνει άσκοπα όλα τα εσωτερικά όργανα με τα οποία έρχεται σε επαφή. Είναι γνωστό ότι το αλάτι κάνει κατακράτηση υγρών, ότι ανεβάζει την αρτηριακή πίεση, ότι σκληραίνει μυς, τένοντες, αρθρώσεις. Είναι γνωστό ότι ερεθίζει τη μεμβράνη του στόματος και του στομάχου, ότι ελαττώνει την αλκαλικότητα του αίματος και ότι είναι η κυριότερη αιτία του αρθριτισμού, της αρτηριοσκληρώσεως, του Πάρκινσον και των παθήσεων των νεφρών. Το αλάτι με το οποίο παρασκευάζεις όλες τις τροφές σου, είναι απ’ όλα τα καρυκεύματα το πιο δραστικό δηλητήριο. Το ίδιο ισχυρό με το ποντικοφάρμακο. Με τη διαφορά ότι δε δρα το ίδιο άμεσα (δυστυχώς!).

Το αλάτι δεν αφομοιώνεται

Το 100% χλωριούχο νάτριο, όπως λέγεται στη χημεία το αλάτι, είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας, ραφιναρίσματος και, κυρίως, χημικής λεύκανσης. Και εσύ συνεχίζεις, ασυνείδητα, να πασπαλίζεις, γενναιόδωρα, τα φαγητά σου, για να τα νοστιμίσεις. Το αλάτι δεν περιέχει καμία απολύτως θρεπτική αξία, διότι είναι ένα ανόργανο στοιχείο. Και θα πρέπει να σου υπενθυμίσω ότι η βιοχημεία του ανθρώπινου σώματος είναι οργανική. Μόνο το φυτικό βασίλειο έχει αυτή τη δυνατότητα μετατροπής των ανόργανων γήινων στοιχείων σε οργανικά. Όπως αντιλαμβάνεσαι, δηλητηριάζεσαι καθημερινά, και, απλώς, δεν το συνειδητοποιείς. Ακόμη δεν έχεις πειστεί; Συνεχίζω λοιπόν… Έχεις προσέξει ότι, όταν τρως αλάτι, διψάς, διαρκώς, και, ειδικά, την ώρα του φαγητού; Έχεις προσέξει ότι ιδρώνεις περισσότερο του κανονικού, ακόμη και χωρίς άσκηση; Έχεις παρατηρήσει ότι τα ρούχα σου αρχίζουν και φθείρονται (λειώνουν) στην περιοχή που ιδρώνεις περισσότερο (μασχάλες); Είμαι σίγουρος ότι δεν έχεις ποτέ συνδέσει τη γρήγορη φθορά στις κάλτσες και στο εσωτερικό των παπουτσιών με την κατανάλωση άλατος. Ξυπνάς το πρωί και έχεις πρησμένα μάτια, πρόσωπο, αστραγάλους. Γιατί άραγε; Καθημερινά, σκεπάζεις τα φαγητά σου, με ένα λευκό στρώμα χιονιού (αλάτι)! Μα, έτσι, γίνονται τα φαγητά μου νόστιμα, θα μου πεις. Και εγώ σου απαντώ… Μα, τότε, αυτά τα φαγητά δε θα έπρεπε εξ’ αρχής να τρώγονται. Εάν κάτι δεν είναι στη φυσική και ανεπεξέργαστη μορφή του νόστιμο και ελκυστικό, τότε δεν είναι τροφή για σένα. Και ότι δε σε θρέφει, σε αρρωσταίνει. Εξ’ αιτίας της πολυφαγίας και της χρήσεως του αλατιού, το σώμα αρρωσταίνει. Ως φυσικό σήμα κινδύνου το σώμα εμφανίζει ανορεξία. Και εσύ, αντί να συνειδητοποιήσεις ότι το σώμα σου ζητά τη συνεργασία σου, για να γιατρευτεί μέσω της απαλλαγής των δηλητηρίων και των τοξινών που απειλούν τη ζωτική σου ενέργεια, προσπαθείς να φας με το στανιό. Προσπαθείς να ανοίξεις την όρεξη σου με τα πιο δυνατά καρυκεύματα (πιπέρι, ξύδι, μπαχαρικά) και, κυρίως, με τον πιο πιστό σύντροφο της κουζίνας σου. Το ΑΛΑΤΙ. Ξύπνα αγαπημένε – η μου! Απόκτησε διατροφική παιδεία! Ενημερώσου! Η γνώση είναι η μόνη δύναμη που θα σε ελευθερώσει από τα δεινά της αρρώστιας.

Υποκατάστατα άλατος

Ξέρω. Εσύ, που προσέχεις την υγεία σου, έχεις φροντίσει να αντικαταστήσεις το βλαβερό αλάτι με ανεπεξέργαστο (γκρίζο) θαλασσινό αλάτι, με αλάτι Ιμαλάϊων, με κέλτικο αλάτι, αλάτι με βότανα ή με χλωριούχο κάλιο. Φαντάζομαι ότι καταλαβαίνεις τι θέλω να σου πω. Ναι! Δεν υπάρχει καμία, απολύτως, διαφορά στα διάφορα είδη άλατος. Και αυτό, γιατί τα υποκατάστατα άλατος περιέχουν 98% χλωριούχο νάτριο, ενώ το κοινό επιτραπέζιο αλάτι περιέχει 100% χλωριούχο νάτριο. Και σου πουλάνε ιδιότητες υγείας για το 2%. Δεν τα χρειάζεσαι καθόλου. Μπορείς να λάβεις δεκαπλάσιο νάτριο από λαχανικά όπως σέλερυ, τομάτα, σπανάκι, άγρια χόρτα. Αντικατάστησε το αλάτι με λαδολέμονο και ελληνικά βοτανικά μπαχαρικά (θρούμπι, ρίγανη, θυμάρι).
Υπάρχει στη διατροφή ένας κανόνας του καθόλου, λίγο, πολύ. Έτσι, τα υποκατάστατα σε βλάπτουν λίγο, ενώ το κοινό επιτραπέζιο αλάτι σε βλάπτει πολύ. Εγώ όμως είμαι μεγάλος οπαδός του ΚΑΘΟΛΟΥ!>>
 
Μαρινάκης Σπάρτακος