Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

ΚΛΥΣΜΑ ΜΕ ΤΖΑΤΖΙΚΙ !



ΚΛΥΣΜΑ ΜΕ ΤΖΑΤΖΙΚΙ

Χάχαχαχα, εδώ γελάμε; ή όχι.

Συνηθίζανε να το λένε οι παλαιότεροι σαν “ανέκδοτο”, για να κάνουνε πλάκα και τα σχετικά.
Ας εξετάσουμε όμως την προέλευση του “ανέκδοτου” κι αν ευσταθεί επιστημονικά η πρακτική αυτή των παππούδων ή προ παππούδων μας.


Το τζατζίκι κυρίως γίνεται με γιαούρτι και σκόρδο. Το γιαούρτι το αυθεντικό που γινότανε κάποτε από γάλα χωρίς αντιβιοτικά και άλλα χημικά κατάλοιπα, περιείχε πολλά ζωντανά φιλικά μικρόβια. Στο γιαούρτι και το γεγονός της μακροζωίας των κατοίκων του Καυκάσου επικεντρώθηκε η μακροχρόνια έρευνα του Ρώσου νομπελίστα γιατρού Ilya Ilyich Mechnikov (Russian: Илья́ Ильи́ч Ме́чников, also written as Élie Metchnikoff) (15 May 1845 – 15 July 1916), όπως επίσης και οι πρόσφατες έρευνες για την ζωτική σημασία της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας και της αναμφισβήτητης αξίας την προβιοτικών στην διατήρηση της υγείας μας.

Βέβαια τα φιλικά μικρόβια σήμερα τα παίρνουμε ως συμπληρώματα από το στόμα, αλλά πολλά εξ αυτών όμως καταστρέφονται στην πορεία προς το έντερο κι έτσι ο καταλληλότερος τρόπος, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι δια του “κλύσματος”. Το σκόρδο δε, έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως ενώ καταστρέφει τους παθογόνους μικροοργανισμούς, έχει ευεργετική επίδραση στα φιλικά μικρόβια.

Άρα το “κλύσμα με τζατζίκι” μπορούμε να συμπεράνουμε πως αποτελούσε, στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν, μια ιατρική πρακτική κάτι σαν την “μεταμόσχευση” φιλικών μικροβίων στο έντερο.

Βέβαια, στην σημερινή εποχή όπου το γιαούρτι δεν έχει καμία σχέση με το γιαούρτι του κάποτε, αυτή η σοφή τεχνική του παρελθόντος δεν ενδείκνυται αλλά “μεταφράζεται” και εφαρμόζεται σήμερα υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση ειδικού επιστήμονα όπως, εάν προηγηθεί η υδροθεραπεία παχέος εντέρου για “ξέπλυμα” των κοπράνων και των παθογόνων μικροοργανισμών, εν συνεχεία γίνει “απολύμανση” του εντερικού σωλήνα με εκχύλισμα σκόρδου και άλλων θεραπευτικών βοτάνων αναλόγως, και στο τέλος παροχετευθούν τα φιλικά μικρόβια στο παχύ έντερο κι έτσι να αποκατασταθεί η υγεία της εντερικής χλωρίδας κι ολόκληρου του οργανισμού, σε μία εποχή που τα κάθε είδους χημικά και αντιβιοτικά που καταναλώνουμε εκούσια ή ακούσια προξενούν ανισορροπία στην εντερική χλωρίδα και ως συνέπεια τα πλείστα όσα προβλήματα υγείας στον σημερινό άνθρωπο. (Σημ. Τα ως άνω αναφέρονται όχι ως προτροπή θεραπευτικής αγωγής, αλλά ως επιστημονική επεξήγηση ενός “ανέκδοτου”).
Dr. Νικόλαος Βρούσγος, ND.