Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ



Βαλεριάνα Για Την Αϋπνία

Η Βαλεριάνα χρησιμοποιούνταν από την Αρχαιότητα για τις χαλαρωτικές και καταπραϋντικές της ιδιότητες.  Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος μίλησε γι 'αυτή στα έργα του. Παίρνει το όνομά της από το λατινικό «valere» που μεταφράζεται σε «έχω καλή υγεία».
Τον 16ο αιώνα αναγνωρίζονται τελικά οι ιδιότητές στις οποίες οφείλει σήμερα τη φήμη της.


Θεραπευτικές ιδιότητες

Η βαλεριάνα χρησιμοποιείται ευρέως για ηρεµιστικούς και κατευναστικούς σκοπούς, καθώς πρόκειται για ένα βότανο µε αγχολυτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες που θεωρείται ότι καταπραΰνει το νευρικό σύστηµα σε περιπτώσεις νευρώσεων, κατάθλιψης, εξάψεων και υπερέντασης.
Θεωρείται επίσης χρήσιµη σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, νευραλγίας, κολίτιδας, υπέρτασης, κολικών του εντέρου, ρευµατικών πόνων και δυσμηνόρροιας αλλά και σε κράµπες, ημικρανία, αϋπνία, πονόδοντο και νευρικό άσθµα.
Η βαλεριάνα βοηθάει και στον πονοκέφαλο βράζοντας απλώς 10γρ ρίζα βαλεριάνας σε ένα λίτρο νερό.
Και για να καταπολεμήσετε την αϋπνία αφήστε για 45 λεπτά µία χούφτα ρίζα βαλεριάνας σε δύο κούπες βραστό νερό σκεπάζοντας καλά το σκεύος για να µην κρυώσει το αφέψημα. Πίνετε 3-4 φορές την ηµέρα καθώς και 30-45 λεπτά πριν από τον ύπνο.
Οι μεγάλες δόσεις βαλεριάνας προκαλούν κακοδιαθεσία. Η χρήση της πρέπει να γίνεται για µία εβδομάδα µόνο, µε διάλειμμα στη συνέχεια δύο-τριών εβδομάδων.


Συμβουλή: Για να αποφύγετε τη µάλλον δυσάρεστη γεύση και μυρωδιά της βαλεριάνας, προσθέστε αφέψημα χαμομήλι, γλυκάνισο, ή πασιφλόρα, μελισσόχορτο.