Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

ΝΤΟΜΑΤΑ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΒΑΖΕΤΕ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ!!!



Έρευνα Πανεπιστημίου της Φλόριντα: Γιατί δεν πρέπει να βάζετε τις ντομάτες στο ψυγείο!!!

Tο ξέρατε ότι η ντομάτα ανήκει από βοτανικής άποψης στα φρούτα και ότι «ανακηρύχθηκε» λαχανικό το 1893;

Αν και συνηθίζουμε να την αποθηκεύουμε στο ψυγείο μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά ώστε να διατηρηθεί για περισσότερο καιρό, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η πρακτική αυτή είναι λάθος.

Ο «πρωταγωνιστής» της χωριάτικης σαλάτας, η ζουμερή και γευστική ντομάτα, δεν έχει θέση στο ψυγείο, αλλά διατηρείται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και δημοσιεύεται περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η ντομάτα παθαίνει «σοκ» όταν εκτίθεται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 12 βαθμών Κελσίου και μάλιστα δεν μπορεί να επανέλθει στην πρότερή της κατάσταση ακόμη κι αν στη συνέχεια την αφήσουμε εκτός ψυγείου.

Τα πειράματα που πραγματοποίησαν οι ερευνητές σε διάφορες ποικιλίες ντομάτας έδειξαν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν τη δράση ενζύμων που προσδίδουν στην ντομάτα τη χαρακτηριστική γεύση της.

Έτσι, αποθηκεύοντας την ντομάτα στο ψυγείο διατηρείται μεν φρέσκια, χάνει όμως τη νοστιμιά της.

Γι’ αυτό άλλωστε η ντομάτα που έχει μείνει αρκετές μέρες στο ψυγείο είναι σχεδόν άγευστη σε σύγκριση με τη λιαστή ντομάτα, η οποία δεν έχει εκτεθεί καθόλου σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ο ερευνητής Χάρι Κλι, ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης, παρομοιάζει τη διαδικασία με την εκτέλεση μιας μουσικής σύνθεσης.

 Εάν βγάλουμε τα βιολιά και τα πνευστά, δηλώνει ο Κλι, θα έχουμε μεν ήχο, αλλά δεν θα είναι ο ίδιος.

«Για να είναι η ντομάτα γευστική –δηλαδή να αποτελείται από το σωστό μείγμα οξέων, σακχάρων και οργανικών πτητικών ενώσεων– πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία μια ορχήστρα περίπου 30 χημικών ουσιών».

Προτιμήστε λοιπόν να αγοράζετε λίγες ντομάτες τη φορά και να τις καταναλώνετε άμεσα ώστε να τις απολαύσετε όσο το δυνατόν πιο φρέσκιες αλλά και πιο γευστικές!

Πηγή: onmed.gr