Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

ΣΚΟΡΠΙΟΣ ΚΑΙ ΒΑΤΡΑΧΟΣ...



Ένας ωραίος Αισώπειος μύθος λέγει:

 «Ο σκορπιός θέλει να περάσει το νερό αλλά δεν γνωρίζει κολύμπι.  Βλέπει τον βάτραχο, λαμπρό κολυμβητή, και του ζητά να τον πάρει στην ράχη του να περάσουν μαζί.  Ο βάτραχος διστάζει: "άμα σε πάρω επάνω μου, μπορεί να με κεντρίσεις".  Ο σκορπιός προσβάλλεται: "μα, άμα σε κεντρίσω και πεθάνεις, θα βουλιάξουμε και οι δυο μαζί!"  Το ξανασκέφτεται ο βάτραχος, πείθεται, βάζει επάνω του τον σκορπιό, μπαίνουν στο ρεύμα.

Κάποια στιγμή που βρίσκονται στα μισά, ο σκορπιός τον κεντρίζει.
Και ενώ ο βάτραχος ξεψυχάει και αρχίζουν και οι δυο να βουλιάζουν, ρωτάει τον σκορπιό: "γιατί;". Και ο σκορπιός αποκρίνεται: "δεν μπορούσα αλλιώς! είναι στην φύση μου..."».

 Το σύστημα της οικονομίας της αγοράς , ωθούμενο βίαια από την ακόρεστη δίψα για κέρδη, για δύναμη και εξουσία των ελίτ, δηλαδή των κερδοσκόπων και εξουσιαστών, θα καταστρέψει τελικά τον κόσμο και ολόκληρη την ζωή στον πλανήτη αν του επιτρέψουμε να συνεχίσει την ολέθρια πορεία του.  Είναι στην φύση του συστήματος η ξέφρενη και ανεξέλεγκτη πορεία για ‘ανάπτυξη’ , δηλαδή για κέρδη, για ανταγωνισμούς, για νέες αγορές, για νέα — άχρηστα συνήθως ή και βλαπτικά — προϊόντα που αποφέρουν μεγάλα κέρδη, για εξουσία και ληστρική εκμετάλλευση των πόρων του πλανήτη.