Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ: Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΣΑΣ


 Πολλοί λίγοι έχουν σκεφτεί τη σχέση της καλής υγείας του θυρεοειδούς με την υγεία του ήπατος. Ένας από τους λόγους για τον υπερθυρεοειδισμό ή τη θυρεοτοξίκωση μπορεί να είναι η ανικανότητα του ήπατος να απιονίσει την παλιά θυροξίνη. Αν θέλετε να έχετε αποτελεσματικό ηπατικό απιονισμό της θυροξίνης στο συκώτι, πρέπει να έχετε επαρκείς ποσότητες θειούχων αμινοξέων, δηλαδή μεθειονίνη, κυστεΐνη και κυστίνη.

Η βασική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι να συγκεντρώνει επαρκές ιώδιο για να συνθέτει, να αποθηκεύει και να εκκρίνει την απαραίτητη ποσότητα θυροξίνης. Τα συγκεντρωμένα ιωδιούχα ιόντα οξειδώνονται σε ενεργή μορφή ιωδίου. Το αμινοξύ τυροσίνη λαμβάνεται από το αίμα και γίνεται ιωδιούχο, σχηματίζοντας τη θυροξίνη. Ο σχηματισμός της θυροξίνης, βήμα προς βήμα, είναι ένα ιώδιο δεμένο χημικά με τυροσίνη, και γίνεται μονοϊοδοθυρονίνη. Όταν το δεύτερο ιώδιο δεσμεύεται χημικά με την τυροσίνη, γίνεται διϊοδοθυρονίνη. Όταν το τρίτο ιώδιο δένεται με την τυροσίνη, γίνεται τριϊοδοθυροξίνη, δηλαδή Τ3. Και όταν τέσσερα ιώδια δένονται χημικά με την τυροσίνη, γίνεται η τετραϊοδοθυροξίνη ή θυροξίνη. Και η θυροξίνη μετά τον σχηματισμό αυτών των τεσσάρων βημάτων αποθηκεύεται σε μια μεγάλη σφαιρίνη, κάνοντας τη θυροσφαιρίνη. Σε αυτή την κατάσταση το μόριο είναι πολύ μεγάλο για να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, και έτσι η έκκριση της θυρεοειδικής ορμόνης από το περικάρπιο μέσα στην κυκλοφορία του αίματος απαιτεί ένα «σχίσιμο» της θυροσφαιρίνης από ένζυμα. Τα ένζυμα σχίζουν το μόριο της θυροσφαιρίνης σε ελεύθερη θυροξίνη, που μετά στις θυρεοειδικές φλέβες. Και έπειτα από τις φλέβες πηγαίνει στην κεντρική κυκλοφορία.

Υπερθυρεοειδισμός

Πολλοί λίγοι έχουν σκεφτεί τη σχέση της καλής υγείας του θυρεοειδούς με την υγεία του ήπατος. Ο υπερθυρεοειδισμός είναι ένα πρόβλημα υγείας που ταλανίζει πολλούς ανθρώπους. Ένας από τους λόγους για τον υπερθυρεοειδισμό ή τη θυρεοτοξίκωση μπορεί να είναι η ανικανότητα του ήπατος να απιονίσει την παλιά θυροξίνη. Αν θέλετε να έχετε αποτελεσματικό ηπατικό απιονισμό της θυροξίνης στο συκώτι, πρέπει να έχετε επαρκείς ποσότητες θειούχων αμινοξέων, δηλαδή μεθειονίνη, κυστεΐνη και κυστίνη. Και αυτό, διότι αυτά είναι τα αμινοξέα που ειδικά κάνουν τα ηπατικά ένζυμα με το μαγνήσιο να απιονίσουν τη θυροξίνη. Αυτό σημαίνει ότι η μεθειονίνη, η κυστεΐνη και η κυστίνη είναι τα ειδικά θρεπτικά συστατικά για τη θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού και της θυρεοτοξίκωσης. Τροφές υψηλές σε μεθειονίνη είναι τα βραζιλιάνικα φιστίκια, το μοσχάρι, το αρνί, τα τυριά, η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, το χοιρινό, το ψάρι, τα θαλασσινά, τα αυγά, το γιαούρτι και τα φασόλια. Τροφές υψηλές σε κυστεΐνη είναι το μοσχάρι, το αρνί, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, η βρώμη, το χοιρινό, το ψάρι, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, οι κόκκινες πιπεριές, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Φυσικά κάποιος με υπερθυρεοειδισμό ή θυροτοξίκωση θα χρειαστεί να πάρει συμπληρώματα μεθειονίνης, κυστεΐνης και κυστίνης. Ίσως κάποιοι αναρωτηθούν ποια είναι η διαφορά της κυστεΐνης από την κυστίνη. Η κυστεΐνη είναι, όπως είπαμε, ένα θειούχο αμινοξύ που υπάρχει σε πολλές τροφές και χρησιμοποιείται από το σώμα για την παραγωγή γλουταθειόνης, ενός άλλου σημαντικού αντιοξειδωτικού. Η κυστίνη σχηματίζεται από δύο μόρια κυστεΐνης δεμένα μεταξύ τους.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος-Συγγραφέας, Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition και της American Association of Drugless Practitioners