Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΜΑΣ , Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ (Π. ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ)




ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΟΛΑ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Με την Εύα Ντελιδάκη
Ευερέθιστο έντερο, φλεγμονές, πολύποδες, διαταραχές του εντέρου από άγχος ή κακή διατροφή; 
Μήπως οι φόβοι , ο θυμός, τα προβλήματα της καθημερινότητας καθρεφτίζονται στον τρόπο που το έντερό μας συμπεριφέρεται;
Μήπως στην σύσταση για μία κολονοσκόπηση σας πιάνει πανικός; 
Κι όμως είναι στο χέρι μας να «δουλεύει» το έντερο μας ρολόι και η διάθεσή μας να είναι στα «πάνω» της.
Ρωτήστε τους ανθρώπους που υποφέρουν ....

Μιλούν στην Εύα Ντελιδάκη ο Ιωάννης Κουτρουμπάκης Επίκουρος Καθηγητής Γαστρεντερολογίας ,η Τερέζα Βαλαβάνη ψυχοθεραπεύτρια η Δήμητρα Τυλιανάκη Οδοντίατρος-Μαραθωνοδρόμος με ειδικό ενδιαφέρον στην Ιπποκράτειο διατροφή , και ο γιατρός-υγιεινιστής Παναγιώτης Κουμεντάκης (από το 38ο έως το43ο λεπτό)


Στο σημερινό σύστημα της οικονομίας της αγοράς, οι βιομηχανίες τροφίμων έχουν την δυνατότητα να παράγουν τεράστιες ποσότητες ραφιναρισμένων και έντονα επεξεργασμένων τροφίμων, που είναι φοβερά υποβαθμισμένα από θρεπτική άποψη, και επί πλέον είναι γεμάτα με χημικά πρόσθετα και βλαπτικά λίπη, με στόχο να μπορούν τα τρόφιμα αυτά να παραμένουν αναλλοίωτα στις αποθήκες και στα ράφια των σούπερ μάρκετ επ' αόριστον. Έχουν λοιπόν κατακλύσει τις αγορές τροφίμων του σύγχρονου κόσμου με αναρίθμητα άχρηστα, υποβαθμισμένα και βλαπτικά τρόφιμα που η κατανάλωσή τους δημιουργεί κακή θρέψη και κακή υγεία μακροπρόθεσμα στον καταναλωτή (λ.χ. το άσπρο ψωμί που είναι κοκτέιλ χημικών ουσιών — βελτιωτικών, ζυμωτικών, λευκαντικών και αντιοξειδωτικών — η άσπρη ζάχαρη που χαρακτηρίζεται ως "ο λευκός φονιάς", τα άσπρα ζυμαρικά που είναι σκέτες, άδειες θερμίδες, το γυαλισμένο-αποφλοιωμένο ρύζι, που έχει στερηθεί όπως και το άσπρο αλεύρι το 75% των βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων και επιπλέον είναι στιλβωμένο με ταλκ και γλυκόζη — οι λαοί που το κατανάλωναν παλιότερα σαν βασική τροφή, πάθαιναν μπέρι-μπέρι, μια τρομακτική αρρώστια που προκαλείται από την έλλειψη της Β1 βιταμίνης — τα ζαχαρωτά κάθε είδους και τα αναρίθμητα προϊόντα της άσπρης ζάχαρης κλπ.). Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία βιομηχανοποιημένων τροφίμων που χαρακτηρίζονται στις αγγλόφωνες χώρες ως "junk food" (δηλ. κάτι σαν σκουπιδοτροφές) και που η κατανάλωσή τους από τα παιδιά και τους εφήβους εγκυμονεί τρομακτικούς κινδύνους όχι μόνον για την τωρινή σωματική, διανοητική και ψυχική τους υγεία, αλλά και την μελλοντική τους υγεία, εξαιτίας σοβαρών υπερβολών και ελλείψεων του άσχημου διαιτολογίου τους.

Τα κρέατα που προσφέρονται στην αγορά προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από ζώα που μεγαλώνουν και παχύνονται με τεχνητό τρόπο σε ακατάλληλους στάβλους και με την χρήση εντελώς ακατάλληλων και ανθυγιεινών ζωοτροφών, επικίνδυνων για τον καταναλωτή ορμονών, αντιβιοτικών, διοξινών, μεταλλαγμένης σόγιας και καλαμποκιού και άλλων τοξικών ουσιών και φαρμάκων. Τα γαλακτοκομικά επίσης είναι σε σημαντικό βαθμό υποβαθμισμένες τροφές εξ αιτίας των ορμονών και φαρμάκων που λαμβάνουν οι αγελάδες στις κτηνοτροφικές μονάδες για να παράγουν μεγάλη ποσότητα υποβαθμισμένου γάλακτος, αλλά και των εντελώς ακατάλληλων ζωοτροφών (κρεατάλευρα, ψαράλευρα, οστεάλευρα, ορμόνες, αντιβιοτικά κλπ.). Τα γαλακτοκομικά προϊόντα γενικώς έχουν μεγάλη αναλογία σε κορεσμένα λίπη, σε σχέση με τα ανάλογα προϊόντα των ζώων ελεύθερης βοσκής που μεγαλώνουν με βιολογικό-οικολογικό τρόπο. Επί πλέον, το γάλα υφίσταται διάφορες αλχημείες και βιομηχανικές επεξεργασίες πριν φτάσει στον καταναλωτή — ή κατά τη διαδικασία μετατροπής του σε γιαούρτι και τυρί — με αποτέλεσμα να έχουμε υποβαθμισμένα και βλαπτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως αποδεικνύεται από εκατοντάδες επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών. Τα δε ψάρια είναι έντονα μολυσμένα (σύμφωνα με δεκάδες μελέτες που έγιναν στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ), από βαρέα μέταλλα (υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο κ.λπ.) των θαλασσών. Οι βασικές πηγές από τις οποίες λαμβάνουν οι άνθρωποι τις επικίνδυνες ουσίες που λέγονται διοξίνες είναι σύμφωνα με πολλές μελέτες τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά. Τα τυποποιημένα, έτοιμα τρόφιμα των σούπερ μάρκετ και των φαγάδικων, περιέχουν τα λεγόμενα τρανς λιπαρά που σχηματίζονται κατά την θέρμανση ή και την υδρογόνωση των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Με την υδρογόνωση τα φυσικά ισομερή sis, παίρνουν την μορφή τρανς τα οποία δεν έχουν πλέον τις ευεργετικές ιδιότητες των ακόρεστων λιπαρών οξέων και δρουν όπως τα κορεσμένα. Τα τρανς λιπαρά θεωρούνται από τους ειδικούς, πολύ πιο επικίνδυνα από την χοληστερίνη, και τα κορεσμένα λίπη, στην δημιουργία σοβαρών καρδιακών παθήσεων, καρκίνου κλπ. Και όλα αυτά βέβαια για κερδοσκοπικούς βασικά λόγους.

Πηγές:  Από βιβλία -περιοδικά του Π .Κουμεντάκη