Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

ΓΥΜΝΑΖΩ ΤΟΥΣ ΜΥΣ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ - ΜΕΘΟΔΟΣ BATES


Η μέθοδος Bates και είναι μια ολιστική τεχνική που γυμνάζει τους μυς των ματιών, επιτρέποντάς μας να βλέπουμε καλύτερα χωρίς γυαλιά. 

Αν ανήκετε στα εκατομμύρια των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν διαταραχές της όρασης, ξεχάστε τα γυαλιά και τους φακούς επαφής. Δείτε καθαρά με τη μέθοδο Bates, μια ολιστική τεχνική που αναπτύχθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα από τον Αμερικανό οφθαλμίατρο δρα William Bates. Δεν πρόκειται για κάτι μαγικό, αλλά για ασκήσεις των μυών των ματιών που μπορούν να εφαρμοστούν από όλους, ακόμα και από τα παιδιά.


Ο ρόλος των εντάσεων


Εξετάζοντας χιλιάδες ζευγάρια μάτια κάθε χρόνο, ο Bates παρατήρησε ότι σε πολλές περιπτώσεις η προβληματική όραση είτε αποκαθίστατο μόνη της είτε άλλαζε μορφή με ανεξήγητο τρόπο. Ξεκινώντας από αυτή την παρατήρηση θέλησε να βρει την αιτία που προκαλούσε τις αλλαγές.
Μετά από πολυετείς έρευνες ανακάλυψε ότι η εστίαση του ματιού γίνεται με τη βοήθεια των εξωτερικών μυών που το περιβάλλουν. Αυτοί οι μύες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι και επηρεάζονται εύκολα από το στρες και τις συναισθηματικές πιέσεις, με αποτέλεσμα το αρχικό σχήμα του ματιού να αλλάζει και η οξύτητα της όρασης να μειώνεται.
Σύμφωνα με τον Bates, βλέπουμε καλά όταν το μυαλό και το σώμα μας βρίσκονται σε κατάσταση χαλάρωσης και έχουμε μέσω των πέντε αισθήσεων άμεση επαφή με το περιβάλλον μας.
Αντίθετα, δεν βλέπουμε καλά όταν απομονωνόμαστε από τον εξωτερικό κόσμο και έχουμε συσσωρευμένες ψυχοσωματικές εντάσεις που μπορεί να προκαλούνται από ανησυχία, αυστηρή κριτική, πλήξη, σύγχυση, ανυπομονησία, καταπίεση ή έλλειψη συναισθηματικής ικανοποίησης.


Τα γυαλιά κάνουν κακό;


Ο Bates υποστηρίζει ότι σε πολλές περιπτώσεις τα γυαλιά μπορεί να χειροτερέψουν μια διαταραχή της όρασης. Και αυτό γιατί με τον καιρό τα μάτια συνηθίζουν, προσαρμόζονται στους φακούς και μαθαίνουν να τεμπελιάζουν.
Μάλιστα, ο Αμερικανός γιατρός στις πολυπληθείς έρευνές του βρήκε ότι πολλοί άνθρωποι φορούσαν γυαλιά, ενώ στην πραγματικότητα δεν τα είχαν ανάγκη.


Πίσω στα θρανία…


Σκοπός της μεθόδου Bates είναι η βελτίωση της όρασης με την «επανεκπαίδευση» των ματιών, ώστε να μπορέσουν να ανακτήσουν τις φυσιολογικές τους συνήθειες που χάθηκαν από την ένταση, την υπερκόπωση και την κακομεταχείριση.

Το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της μεθόδου είναι να χαλαρώσουμε. 

Αν επιτρέψουμε στα μάτια και το σώμα μας να εστιάσουν μαζί, αρμονικά, θα δούμε έκπληκτοι ότι η όραση βελτιώνεται με φυσικό τρόπο, από μόνη της. Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθούμε να ακούσουμε τι θέλουν να μας πουν τα μάτια μας, ώστε να τα φροντίσουμε σωστά και να τα επαναφέρουμε σε ισορροπία.


Καθρέφτης της ψυχής


Τι μπορεί να πει η μυωπία ή ο αστιγματισμός για τον εσωτερικό μας κόσμο; Η ολιστική αποκατάσταση της όρασης έχει σχέση με την αναζήτηση και την κατανόηση του εαυτού μας, που θα μας επιτρέψουν να βρούμε ποιο είναι το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του.
Οι παθήσεις των ματιών μπορεί:
  • *Να είναι αποτέλεσμα της αρνητικής αντίληψης που έχουμε για τον κόσμο.
  • *Να φανερώνουν την ανικανότητα να συνάψουμε σχέσεις με τον εαυτό μας ή το περιβάλλον μας.
Τα μάτια μαρτυρούν πώς αντιμετωπίζουμε τα θετικά ή τα αρνητικά γεγονότα της ζωής, διατείνεται ο Bates. Μπροστά σε ένα ψυχικό τραύμα ή σε ένα οικογενειακό πρόβλημα, για παράδειγμα, η όραση μπορεί να μπλοκάρει και να επιτρέπει στα μάτια να βλέπουν μόνο κοντά.
Άλλες φορές πάλι, αυτός που δεν μπορεί να δει, απλώς δεν θέλει να δει. Ένα άτομο με πρεσβυωπία, για παράδειγμα, μπορεί να αρνείται να δει τις ρυτίδες που έχουν αρχίσει να σχηματίζονται στο πρόσωπό του και γι΄ αυτό σταματάει να βλέπει καλά από κοντά.
Με άλλα λόγια, οι παθήσεις της όρασης αποτελούν ένα μηχανισμό άμυνας που χρησιμοποιεί το μυαλό, προκειμένου να αμυνθεί απέναντι σε συγκεκριμένες καταστάσεις ή πρόσωπα.


Πέντε ασκήσεις για να βλέπετε καλύτερα


Δοκιμάστε πέντε ασκήσεις που προτείνει ο δρ Bates για τη βελτίωση της όρασης. Καλό είναι να τις κάνετε σε ένα χώρο όσο το δυνατόν πιο ήσυχο. Τα αποτελέσματα μπορεί πραγματικά να σας εκπλήξουν.


1. Palming


Πώς γίνεται: To palming είναι μια τεχνική που ο Bates δανείστηκε από τη γιόγκα. Βάλτε τις παλάμες στα μάτια σας με τέτοιο τρόπο που να σταυρώνονται τα δάχτυλά σας στο μέτωπο, χωρίς να πιέζετε τους βολβούς των ματιών. Νιώστε τη θερμότητα των χεριών σας να διαχέεται απαλά στο μάτια σας. Φέρτε στο μυαλό σας μια εικόνα που σας αρέσει και χαλαρώστε. Διώξτε κάθε άλλη σκέψη από το μυαλό σας.
Μπορείτε να κάνετε την άσκηση καθιστοί ή ξαπλωμένοι, όσο συχνά θέλετε κάθε φορά που νιώθετε τα μάτια σας κουρασμένα.
Τι κάνει: Απομακρύνει τις εντάσεις και χαλαρώνει τους μυς των ματιών.


2. Επικέντρωση


Πώς γίνεται: Επικεντρώστε το βλέμμα σας σε ένα συγκεκριμένο σημείο μπροστά σας για περίπου ένα λεπτό κάθε φορά. Εναλλακτικά συγκεντρωθείτε σε ένα μόνο αντικείμενο και παρατηρήστε εξονυχιστικά κάθε πλευρά του. Επαναλάβατε την άσκηση πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τι κάνει: Μας μαθαίνει να χρησιμοποιούμε σωστά τα μάτια.


3. Ηλιοθεραπεία


Πώς γίνεται: Καθίστε ή ξαπλώστε έχοντας απέναντί σας τον ήλιο για 5 περίπου λεπτά. Τα μάτια σας πρέπει να είναι κλειστά, ωστόσο μπορούν να κινούνται κάτω από το δέρμα. Φροντίστε να κάνετε την άσκηση πολύ πρωί ή αργά το απόγευμα που ο ήλιος δεν είναι καυτός. Τελειώστε την άσκηση με palming για 2 λεπτά.
Τι κάνει: Με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός κινητοποιεί τα μάτια και ρυθμίζει το νευρικό και ενδοκρινολογικό μας σύστημα.


4. Η γιόγκα των ματιών


Πώς γίνεται: Κινήστε τα μάτια σας πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά και πάλι στο κέντρο. Μετά λοξά, ψηλά και χαμηλά, αριστερά και δεξιά κάνοντας όλο τον νοητό κύκλο με τη φορά του ρολογιού και αντίθετα και χαλαρώστε.
Τι κάνει: Τονώνει τους μυς των ματιών.


5. Μεγάλες ταλαντώσεις και απαλή όραση


Πώς γίνεται: Σταθείτε όρθιοι με τα πόδια ανοιχτά και κάντε με το σώμα σας μεγάλες ταλαντώσεις δεξιά και αριστερά, έχοντας πάντα το βλέμμα σας καρφωμένο στην ευθεία. Συνειδητοποιήστε τα αντικείμενα ή τα πρόσωπα που μπαίνουν κάθε φορά στο οπτικό σας πεδίο.
Τι κάνει: Είναι χρήσιμη για να μάθουμε να συνειδητοποιούμε καλύτερα τι βλέπουμε και να μην αναζητούμε να έχουμε πάντα τον έλεγχο.


Μπροστά στον υπολογιστή


Οι αμέτρητες ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή κάνουν την ξεκούραση των ματιών πιο σημαντική από ποτέ. Μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι:
  • *Αν μπορείτε, δουλέψτε στον υπολογιστή χωρίς τα γυαλιά σας.
  • *Κάθε τόσο πάρτε το βλέμμα σας από την οθόνη. Κοιτάξτε μέσα στο    δωμάτιο που βρίσκεστε ή έξω από το παράθυρο.
  • *Σταματήστε να εργάζεστε κάθε 40 λεπτά. Σηκωθείτε από τη θέση σας,  περπατήστε λίγο και κάντε για λίγα λεπτά την άσκηση palming πριν  συνεχίσετε να δουλεύετε.
  • *Όποτε μπορείτε κοιτάξτε αντικείμενα που βρίσκονται μακριά. Οι πολλές ώρες στον υπολογιστή μπορούν πράγματι να βλάψουν την όρασή σας. -

Στο διάβασμα


Όσο παράξενο και αν ακούγεται, ο Bates συστήνει όταν διαβάζουμε να μη φοράμε γυαλιά. Συγκεκριμένα προτείνει την εξής άσκηση: Βάλτε το βιβλίο ή την εφημερίδα κάθε φορά σε τέτοια απόσταση, ώστε τα γράμματα να διαβάζονται εύκολα. Σταδιακά θα διαπιστώσετε ότι η απόσταση από την οποία μπορείτε να δείτε θα μικρύνει ή θα αυξηθεί, ανάλογα με την πάθηση που έχετε.

womenonly.gr