Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

ΣΟΥΣΑΜΙ- ΤΑΧΙΝΙ- ΡΟΦΗΜΑ ΣΟΥΣΑΜΙΟΥ


Το σουσάμι είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και ωφέλιμο, καθώς περιέχει λιπαρές ουσίες σε μεγάλη αναλογία (30-40%).
Τις εξάγουν εξασκώντας ισχυρή πίεση πάνω στους σπόρους. Το σουσαμέλαιο που βγαίνει με την ψυχρή αυτή μέθοδο έχει εξαιρετικά θρεπτικές ιδιότητες. Η σύστασή του ανά 100γρ περιλαμβάνει: 18.6 γρ. πρωτεΐνη, 52.5 gr λίπος, 21.6 γρ. υδατάνθρακες, 3 γρ. φυτικών ινών, 1200 mg ασβεστίου, 540 mg φωσφόρο, 10 mg σιδήρου, 563 θερμίδες.

Επιπρόσθετα, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως επίσης και σε ορισμένες ουσίες με σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι σπόροι του σουσαμιού αποτελούσαν τροφή για τους αρχαίους Έλληνες καθώς επίσης και για άλλους λαούς της Μεσογείου. 
Το σουσάμι είναι τρόφιμο με υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα, όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη, η λευκίνη και η αργινίνη, ενώ είναι σχετικά φτωχή η περιεκτικότητά του σε λυσίνη. Η υψηλή θρεπτική του αξία οφείλεται και στα λιπαρά οξέα που περιέχει.
Από αυτά το 45% είναι μονοακόρεστα, το 40% πολυακόρεστα και μόλις το 15% κορεσμένα. Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, των οποίων η λήψη μέσω της διατροφής κρίνεται αναγκαία εξαιτίας της αδυναμίας του ανθρώπινου οργανισμού να τα συνθέσει, καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό…

Ταχίνι

Τρόφιμο το οποίο συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών, με ικανοποιητική θερμιδική απόδοση αλλά ταυτόχρονα με μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετική δράση. Αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ιδιαιτέρα σε περιόδους νηστείας, αφού περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών υψηλής όμως βιολογικής αξίας, που δρουν αναζωογονητικά και αντιγηραντικά για τον οργανισμό. 
Ας δούμε όμως τι είναι το ταχίνι... Το ταχίνι είναι φυσικό προϊόν και παράγεται από σπέρματα διαλεγμένων σπόρων του σησαμιού (Sesamun Indicum), περνώντας από τη διαδικασία της αποφλοίωσης και της ξήρανσης. Το ταχίνι το παρασκευάζουν από φρυγμένα στον φούρνο σπόρια σουσαμιού. Εμφανίζεται ως πολτός, ως ελαιώδης κρέμα αλεσμένου σησαμιού. Η ρίζα της λέξης βρίσκεται στην τουρκική γλώσσα και σημαίνει σησαμόπολτος.

Η καλύτερη επιλογή είναι το Σκούρο (αναποφλοίωτο)  Άθερμο Βιολογικό Ταχίνι !!! που διατηρεί τα ένζυμά του ,τις ευαίσθητες στη θερμοκρασία βιταμίνες , και περιέχει και τις βιτ. Β, καθώς και φυτικές ίνες....

Αφήστε στη άκρη το Χαλβά με τη πολύ Ζάχαρη ! Η γεύση του είναι η ίδια, και αν το θέλετε λίγο γλυκό προσθέστε ελάχιστο Αγνό μέλι, ή μαύρες σταφίδες, ή ξερά σύκα, ή χουρμάδες.....

Ρόφημα Σουσαμιού

Το φυτικό ρόφημαμπορούμε να το πιούμε σκέτο ή με χαρουπάλευρο, να το γλυκάνουμε με μέλι ή με χουρμάδες, ή σταφίδες ή ξερά σύκα,να το αρωματίσουμε με βανίλια, κανέλα ή μοσχοκάρυδο. Είναι ιδανικό για να συνοδεύσουμε τα δημητριακά στο πρωινό μας ή για να φτιάξουμε απολαυστικά smoothies με φρούτα. Μπορεί επίσης να αντικαταστήσει το γάλα στις συνταγές μας και σε ορισμένες περιπτώσεις την κρέμα γάλακτος, αν αλλάξουμε την αναλογία πρώτης ύλη με νερό (1:4 για να φτιάξουμε ρόφημα, 1:2 για κρέμα).
gala-sousami-photo4

Νηστίσιμο ρόφημα από… σουσάμι!

Εκτέλεση:

1. Βάζουμε το σουσάμι να μουλιάσει στο νερό αποβραδίς ή για τουλάχιστον 6 με 8 ώρες. Στη συνέχεια το σουρώνουμε σε λεπτή σήτα και το ξεπλένουμε καλά.
2. Ρίχνουμε το σουσάμι στο μπλέντερ μαζί με φρέσκο νερό και χτυπάμε καλά μέχρι να πολτοποιηθεί το σουσάμι και να ασπρίσει το νερό.
Νηστίσιμο γάλα από σουσάμι/Sesame milk3.Βάζουμε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μεγάλο μπολ και μέσα του στρώνουμε γάζα, τουλπάνι ή πυκνό τούλι για πιο αποτελεσματικό φιλτράρισμα. Σουρώνουμε το περιεχόμενο του blender μέχρι να απομείνει στο ύφασμα μόνο ο πολτός. Μαζεύουμε τις άκρες από το ύφασμα και το στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας έτσι ώστε να στραγγίσουν όλα τα υγρά.
4. Αδειάζουμε το ρόφημα σε ένα γυάλινο μπουκάλι ή βάζο που κλείνει αεροστεγώς και το διατηρούμε στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.
• Κατά την παραμονή στο ψυγείο σχηματίζεται ίζημα στον πάτο του μπουκαλιού, γι’ αυτό πριν το πιούμε θα πρέπει να το ανακινήσουμε ελαφρά.
• Ο πολτός που θα περισσέψει δεν πετιέται. Μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε για να εμπλουτίσουμε τη ζύμη του ψωμιού, τα μπισκότα ή τα κέικ μας. Τον διατηρούμε σκεπασμένο στο ψυγείο για λίγες μέρες.
• Με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες αναλογίες μπορούμε να φτιάξουμε φυτικό ρόφημα ή φυτική κρέμα από ωμούς ξηρούς καρπούς.


*** Το στάδιο 3 μπορούμε να το παραλείψουμε και να έχουμε ένα πιο πλήρες ρόφημα

Πολικός 16